carobni leteci cilim

Čarobni leteći ćilim

Savremena tehnologija oživela bajku

Pripremila Janja Rešćanski

Svi smo čuli za Aladina i njegov čarobni leteći ćilim. Kao deca smo maštali o dalekim, egzotičnim predelima, čudesnim svetovima, koje bi videli sa čarobnog letećeg tepiha! Koliko puta ste to poželeli? Eh, pusti dečji snovi…

Inspirisani ovom bajkom, naučnici laboratorije u Univerziteta Priston, napravili su majušnu kopiju letećeg ćilima. Dug je svega deset centimetara. Načinjen je od „pametne”plastike i pomoću električnih talasa uspešno je poleteo. Sa donje strane ćilim ima džepove koji guraju vazduh i tako omogućavaju poletanje.

Ovaj minijaturni prototip se kreće malom bzinom, od jednog centimetra u sekundi. Dizajneri pokušavaju da ga unaprede kako bi postao brži.

Razlog njegovog sporog kretanja jeste teška baterija za koju je privezan. Pronalazač letećeg ćilima trudi se da ga unapredi kako bi bio što efikasniji. Trenutno pronalazi način da ćilim napaja solarnom energijom. Veruje da bi tako mogle da se prelete i veće razdaljine.

Za sad ćilim nije sposoban da krstari visinama. Levitira na par centimetara od tla.

Kakvu svrhu će imati leteći ćilim, kako će se njim upravljati i ko će moći da ga kupi? To još nije poznato. Kako bilo, bajka je oživljena! Možda je sledeći izum čarobna lampa?

Foto: publicdomainpictures