metro 777695 1280

Plaćen da njuška po metrou

Putnici žurno izlaze iz jednog vagona, kako bi se brže ukrcali u metro preko puta. U toj žurbi se često mešaju mirisi, vrlo često preovlađuju oni manje lepi. Većina će da se pomeri od smrdljivog oblaka, a posao jednog gospodina bio je upravo da njuška mirise po metrou. Saznajte više o tome.

Čovek sa legendarnim nosem ili jednostavno hvatač mirisa, Džejms Keli je imao možda jedan od najčudnijih zanimanja na svetu a to je njuškanje po podzemnoj železnici.

Danas, postoje različiti instrumenti koji služe da detektovanje različitih mirisa u podzemnoj, posebno one opasne sorte kao što je curenje gasa a 1920. godine Njujorčani su imali svog Kelija Smrdljivka.

Njegov zadatak je bio da ulovi sve one čudne mirise, koji se se osećali u vazduhu a mogli da predstave potencijalnu pretnju po građane. Džejms Keli je u svojoj dugoj karijeri prešao preko sto hiljada kilometara u potrazi za tamnim mrljama i izvorom čudnih isparenja, a u podzemnoj je nailazio na najuvrnutije stvari. Imao je posaban talenat da pronađe izmet, ribe i jegulje, koje su se zaglavile u cevima.

On je u svoje vreme bio mentor mladim polaznicima za njuškanje po metrou ali je skoro u svakom polazniku pronalazio manu. Njegova zvanična titula je bila nadzornik u Specijalnom odboru za saobraćaj.

Mnoge ugledne novine se u svoje vreme hvalile čoveka sa legendarnim nosem, naglašavajući da zahvaljujući njemu, nije bilo problema na njujorškim prugama.

U slučaju da sledeći put posmiliste kako je vaš posao veoma težak i depresivan, setite se Smrdljivka i njegovih avantura, biće vam lakše momentalno. ☺

 

foto: pixabay.com