Labrador Selma protiv kompjuterskog kriminala

Selma je simpatični crni labrador, koji se na prvi pogled ne razlikuje od svojih drugara sa četiri šape. Ono što je jedinstveno, u vezi sa Selmom, jeste činjenica da je upravo ovaj pas obučen da otkriva hemikalije kompjuterskih uređaja!

Pored klasičnih komandi, poput „lezi“, „sedi“, „donesi“, „hvataj“, ženka crnog labratora krije keca u krznenoj šapi. Selma je profesionalac u otkrivanju kompjuterskog kriminala u američkoj državi Konektikat.

Prvobitno, Selma je bila u programu kao pas vodič za slepe, da bi kasnije „prešla“ u odeljenje za kompjuterski kriminal.

Selma je obučena da pokupi mirise uređaja poput lap-topova, digitalnih kamera, memeorijskuh kartica, tableta, USB uređaja, koji se danas često koriste kako bi se sakrili nelegalni materijali i supstance.

Takođe, dresirana je  da nanjuši mirise elektronskih slika na kompjuteru, kako bi otkrila dečiju pornografiju, koja jedan od najvećih rastućih problema današnjice.

Pas je naučen da ignoriše ometače pravog mirisa uređaja, kao što su hrana i kafa.

U jednoj od svojih potraga, Selma je uspela da nanjuši memorijsku karticu koja je bila sakrivena u šivećoj mašini. Materijal na memorijskoj kartici je istražitelje doveo do veze između osumnjičenog i žrtve.

Labrador svoju pametnu njuškicu koristi i za njuškanje i otkrivanje lažnih dokumenata.

Selma je svoj prvi zadatak imala u oktobru 2013. godine. Koliko se do sada dobro pokazala, govori činjenica da je učestvovala u preko pedeset tajnih operacija sa lokalnim i državnim zvaničnicima policije.