u duhu ceske tradicije
u duhu ceske tradicije

U duhu češke tradicije

Zlatni grad Prag, drugi deo.

Postoji priča, da je Prag dobio naziv “Zlatni grad” ne samo zbog lepote i pozlaćenih vrhova tornjeva, već i zbog žute tečnosti tj. piva. Najpoznatija česka piva su Plzensko, Badvajzer i Krušovice…

Češka je poznata po pivnicama, tako da obavezno, dok ste u “Gradu sa hiljadu tornjeva”, posetite najstariju pivnicu “U Fleku”. Ova pivnica je potpuno u duhu česke tradicije. Glavno je crno pivo, koje se proizvodi u pivnici (stare pivnice uglavnom imaju sopstvenu proizvodnju piva). Uz vesele zvuke harmonike, dok ispijate pivo, možete uživati i u čuvenim českim  kobasicama i kolenicama. Ako se odlučite za kolenice, napominjemo da je jedna porcija sasvim dovoljna za dvoje. češka kuhinja je veoma slična austrijskoj, što nimalo nije čudno ako uzmemo u obzir da je Česka četiri veka bila pod Habzburškom dinastijom (1526.-1918.) Zahvaljujući Austrijancima, karakteristično za češku kuhinju je dodavanje šećera u skoro sva jela, a posebno u salate. Češka je poznata i po knedličkama, koje su uvek glavno jelo, dok je meso, verovali ili ne, samo prilog! Kada je tradicionalno piće u pitanju, nikako ne smemo da zaboravimo na čuvenu rakiju Beherovku, mada je Česi ipak svrstavaju u likere. Pravljena od razlicitog bilja, veoma je prijatnog ukusa i mirisa, a u primamljivoj ambalaži, svakako je i lep poklon.

Na trgovima i gradskim ulicama možete naći štandove sa tradicionalnim jelima i kuvanim vinom, kao i českim slatkišima, oplatkama punjenim kremom od čokolade, lešnika, vanile, kafe… Dok šetate praškim ulicama, nećete ostati ravnodušni na izloge prepune českog kristala kao i drvenih lutaka tj. marioneta.

Svakako treba pomenuti da je Prag rodno mesto čuvenog pisca Franca Kafke, zatim slikara i grafičara Alfonsa Muhe kao i kompozitora Dvoržaka i Smetene. U Pragu se nalazi i Karlov Univerzitet. Osnovao ga je Karlo IV negde oko 1340.godine i važi za prvi Univerzitet u centralnoj Evropi. U njemu su studirali i predavali: Jan Hus, Franc Kafka, Milan Kundera, Nikola Tesla, Albert Ajnštajn.

Da je Prag oduvek bio centar kulture, govori i činjenica, da je Mocartova muzika bila cenjenija u Pragu nego u Beču, kao i to da je premijera njegove opera Don Đovani, održana u praškom nacionalnom teatru.

Negde otprilike na 100 km od Praga, nalazi se banja Karlove Vari, koja takođe nosi ime po Karlu IV. U banji postoje oko šezdesetčetiri izvora lekovite vode među kojima je najveći gejzir, visine dvanaest metara čija voda dostiže toplotu i do 72 C! Na svakom izvoru možete piti vodu, ona je besplatna i dobićete je u specijalnim lončićima. Preporučujemo vam duge šetnje ovom prelepom banjom. U njoj je tiho, a njene građevine su pravi melem za dušu i telo. Pored lekovitog svojstva, Karlove Vari su poznate po već pomenutoj rakiji Beherovki, koja je tvorevina karlovarskog doktora Behera., kao i po čuvenom filmskom festivalu koji se održava svake godine u julu. Festival je prvi put održan 1946. godine, a njegovom ugledu su doprineli  poznati česki režiseri Jirži Mencl i Miloš Forman.

Ukoliko vam se naša priča učinila zanimljivom, a pri tom ste željni kako znanja tako i dobrog provoda, Prag je svakako pravo mesto za vas!! Pa zato srećan put ili što bi rekli Česi, “Stasnou cestu!”

Nažalost, ne možemo da vam poklonimo češko pivo ili češku rakiju, ali recept za čuvene češke knedličke je nešto što svakako možemo.

Knedličke” od zemičke

Za ‘knedličke’ vam je potrebno:

  • 300 g brašna,
  • so,
  • 2 dl mleka,
  • 20 g kvasca,
  • 20 g maslaca,
  • 2 zemičke,
  • 1 jaje i voda.

Pomešajte so i brašno, razmutite kvasac u mleku i sačekajte da se smesa podigne. Zemičke izrežite na sitne delove i pržite ih na puteru. Nadignutom kvascu dodajte brašno, jaje i vodu da biste zamesili testo. U to dodamo već ohladjene propržene zemičke i sve to pospemo brašnom i ostavimo da se testo podigne. Nakon toga , od testa pravimo knedle, veličine po želji. Knedle stavite u posoljenu vodu, poklopite i kuvajte oko pola sata. Gotovim knedlama možete dodati npr meso u saftu, kupus i ostala jela, ali samo kao dodatak!

Pa izvolite, okusite mali deo češke tradicije! Pišite nam kako biste nam otkrili rezultat ovog recepta!

Prijatno!