Thomas

Tomindan, slava mnogih srpskih rodova

Sveti Toma je jedan od dvanaestorice apostola. Malo ko zna da nabroji imenom sve apostole, ali za Tomu svi znaju, naročito što je u narodu prozvan Neverni Toma. Većini nije jasno zašto je stekao ovaj nadimak- zato što je veroloman ili sumnjičav?

Po svedočanstvu jevanđelja Toma je dobio nadimak Neverni, jer je u susretu sa vaskrslim Hristom, morao lično da ga dodirne, kako bi se i sam uverio da je istinito verovanje ostalih apostola u božije čudo.  

U trenutku kada se na Uskrs, vaskrsli Hristos, ušavši kroz zatvorena vrata, javio svojim učenicima-Toma je bio odsutan, pa kad su mu apostoli rekli da je maločas Hristos bio među njima, on im nije poverovao. U osmi dan po Uskrsu, susrevši Hrista i opipavši njegove rane, Toma se uverio u vaskrsnuće i besmrtnost njegovu. Zato se u Crkvi sedmica po Uskrsu naziva Tominom nedeljom.

Toma je propovedao hrišćanstvo u Siriji i Indiji. Stradao je izboden kopljima, u indijskom gradu Melipuru, izazvavši  gnev kad je carevu suprugu i sina preobratio u hrišćane.

Tomindan se proslavlja 19. oktobra i krsna je slava mnogih srpskih rodova. Po narodnom verovanju Toma je važio za vrednog i radnog , pa zato i važi za zaštitnika mnogih zanata. Proslavljaju ga dunđeri, drvodelje, zidari, kačari, kaldrmdžije, kolari, pinteri, stolari, užičari i češljari.

Do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, podjesen, što znači da se od tada već računalo da je moguć početak zimskog razdoblja.

U Leskovačkoj Moravi se dan Svetog Tome dovodi u vezu sa vukovima, pa ovoga dana niko nije radio, kao i u Levču i Trniću, a u istočnoj Srbiji se verovalo da je dragoceno lekovita mast zeca ulovljenog na Tomindan, pa su je čuvali radi izlečenja od kostobolje i radi lakšeg porođaja.

Izvor: Srpski običajni kalendar, Mile Nedeljković