LookerWeekly.com - usisivač

Neobične priče običnih uređaja: Usisivač

Usisavanje nam se ponekad učini kao sizifovski posao, pa se nameće pitanje zašto bismo uopšte govorili o tom bučnom i dosadnom procesu? Dovoljno dobar razlog za to je uzbudljiva istorija usisivača u kojoj je zapisana jedna ljubavna priča.

Da li je usisivač još samo jedan običan kućni uređaj ili nešto više?

Možda smo se na njega navikli, jer je neizostavni deo inventara svakog domaćinstva. Iako nam je značajno olakšao održavanje higijene našeg životnog okruženja, nerado ga koristimo.

Ipak, ovaj uređaj zaslužuje nešto više naše pažnje, i to pre nego što ga sakrijemo u neki mračni kutak naše sobe.

Prvi usisivači sa mehom pojavili su se krajem 19. veka, dok su se prvi električni našli na tržištu početkom 20. veka. U nastanku usisivača učestvovali su brojni pronalazači, od kojih je svaki imao svoju verziju ovog uređaja. Posebnu pažnju privlači nastanak Bizelovog usisivača.

Melvil Bizel bio je vlasnik grnčarske radnje u Mičigenu. Njegova supruga Ana stalno se žalila na opiljke koji su im prekrivali pod radnje i činili je neurednom. Kako bi oslobodio svoju suprugu stalnog i napornog čišćenja Melvil je napravio usisivač. Kako je bračni par Bizel bio jedan od retkih koji je imao usisivač te 1876. godine, vrlo brzo su privukli pažnju svoje okoline.

Kada su prijatelji pitali Bizelove da li bi mogli da kupe usisivač od njih, novi brend je rođen.

Svoje usisivače Bizelovi su prodavali u Severnoj Americi i u Evropi. Ana je radila kao trgovački putnik prodavajući Bizel usisivač po ceni od samo dolar i po.

Kada je Mivel, ubrzo preminuo, Ana je nasledila posao i tako postala prva žena izvršni direktor (CEO) u Americi.

Današnji usisivači su toliko napredovali, da su, zahvaljujući robotici, konstruisani tako da sami usisavaju. Za to im je bio potreban čitav vek.

Zahvaljujući uređajima kao što je to usisivač imamo mnogo više vremena za sebe, ma koliko nam to na prvi pogled ne izgledalo tako. Zato, budite dobri prema svom usisivaču, redovno mu menjajte kesu!

foto: AKARAKINGDOMS at FreeDigitalPhotos.net