ID 10045914

Neobične priče običnih uređaja: Pegla

Peglaju se bore, košulje, kosa, muzika, a ponekad i dvoje ljudi. Dešava se da neko čak i baci peglu! Danas postoje ranze pegle i peglanja, ali da li znate kada je čoveku prvi put sinulo da pegla svoju odeću i time promeni način odevanja zauvek?

Peglanje razdvaja ljude – na one koji čak i čarape peglaju i na one druge koji uzimaju peglu u ruke samo u svečanim prilikama. Zbog toga upeglani tabor često kritikuje suparnički, pogužvani. Naravno, ovi manje pedantni ne mogu da razumeju zašto bi neko trošio svoje vreme na peglanje – “i onako će se izgužvati kad ga obučeš”.

Bez obzira na to da li ste za ili protiv pegle, ovaj kućni aparat zauzima posebno mesto u istoriji i u kućnim poslovima. Pa, kako je sve to počelo?

Verovali ili ne, peglalo se još u I veku p.n.e.! Kinezi su koristili metalne posude sa vrelom vodom kako bi peglali svoju odeću. Pegla kakvu možemo da vidimo po muzejima, ili možda pamtimo u kućama naših baka, nastala je tek u 17. veku. Ovaj model pegle zagrevan je pomoću uglja, kitovog ulja, gasa… Do pojave ove pegle evropljani su peglali ugrejanim staklom, kamenom i pomoću presa.

Domaćice su morale da sačekaju 19. vek, kako bi im bio olakšan ovaj, i onako naporan, kućni posao. Prva električna pegla proizvedena je 1882. godine u Njujorku. Njen konstruktor je Henri V. Stili. Ipak, prva pegla koja je doživela komercijalni uspeh bila je ona proizvedena pod brendom Steam-O-Matic, i to tek 1938. godine. Koštala je 10 dolara.

Peglanje je sastavni deo lične higijene i lepog izgleda. Neko tome pridaje toliko značaja, da će veštim okom već na prvi pogled primetiti onog ko ne pegla.

Ukoliko vam ovaj kućni posao zadaje velike muke, onda probajte da obložite dasku za peglanje aluminijumskom folijum, jer ćete tako prepoloviti vreme peglanja.

Ljubav prema peglanju, čini se, stiče se još u detinjstvu. Čak iako ne delite istu pasiju pedanterije, morate priznati da je pegla zauzela značajno mesto u našim životima, što se ogleda u njenoj svakodnevnoj upotrebi kako u bukvalnom, tako i u prenesenom značenju – u žargonskom govoru. Da li je i ovaj tekst dobro “upeglan”?

foto: John Kasawa at FreeDigitalPhotos.net