ID 100115485

Sedam dana ljubavi i slobode

Idealan ljubavni odnos, svi, manje-više, zamišljamo isto. Dok još nemamo konkretnog partnera, verujemo da ćemo u vezu ući sa namerom da izgradimo čvrstu podlogu, razvijemo iskrenost, poštovanje i prijateljstvo, tj. veliku ljubav. Međutim, kada nađemo tog nekog, stvari ne budu toliko idealne…

Neki, ipak, u vezu ulaze da bi svoj život vezali za nečiji i tako mu dali smisao. Oni umeju da funkcionišu samo u dvoje. Sa druge strane, neki drugi, ne vide sebe uz nekog, jer imaju strah od prepuštanja, emocionalnog vezivanja, čiji uzrok je zapravo strah od ostavljanja.

Svi već dobro znamo da, ako ne radimo na svojim lošim iskustvima, ako iz njih ne izvučemo poruku, ne pretvorimo ih u pozitivno saznanje, teško da ćemo ikad moći da funkcionišemo. Seksualna disfunkcija najčešći uzrok ima u psihičkom delu ličnosti, manji u fizičkom. Svi traže garanciju da ih voljena osoba neće povrediti, ugroziti, kako bi mogli da opuste seksualnost i emociju i ujedine ih. Ipak kako garancije nema, problem ne možemo da lečimo obećanjem na doživotnu ljubav, niti smanjivanjem partnerovog značaja u našem životu.

Sve što nas opterećuje na javi, često se prenosi u naše snove. Posebno kad nam neko nedostaje, kada nas neko povredi ili mi nekoga povredimo. Čovek zna svoje greške, trpi psihičke bolove, ali zato mora da radi na njima. Da bude svestan svog uma, svega onoga što ga čini, jer je svemogućan, pa čak i da nas razori. Mozak donosi zaključke na osnovu određenih dokaza, prepoznaje bolna iskustva i prenosi ih u sadašnjost. Često niste ni svesni novih priča, jer ste pretrpani slikama iz prošlosti.

Zažmurite i zamislite sebe sa svim trenutnim negativnim osećanjima i iskustvima, i počnite rukom da ih skidate poput otresanja prašine sa kaputa. Kada skinete i najmanju česticu, neće ostati ništa, samo Vi. Neki će osetiti sreću zbog trenutne slobode, a neki samo čisto postojanje. Takvi bez ikakvih strahova, prepreka, bez ljubomore, posesivnosti, nestrpljenja, razmislite šta možete sve da uradite, gde da odete, koga i kako da volite… A sve to možete da ostvarite ako sloboda postane ono što vas vodi.

Moramo osvestiti slobodu koja je u samoj biti čoveka. Tada nam činjenica da emocija može da izgubi na jačini, da je moguće da se predomislimo, postaje sasvim prihvatljiva. Moramo naučiti da prihvatimo tuđu odluku ma kolko da je ona bolna za nas , kao i da za svoje bližnje biramo one koji će, takođe, imati poštovanje prema nama.  Istina je, nije lako biti previše raspoložen, slobodan u svetu u kojem živimo, jer nas mnogo šta iznervira u jednom danu pretrpanom svakojakim ljudskim glupostima. Ali je moguće ako se čvrsto odlučimo na promene.

Velike ljubavi ne moraju biti takve na početku, ne moraju se prepoznati u pogledu. Neki ljud nas oduševljavaju umereno, kroz upoznavanje, u svakom danu. Ali potrebno je da vam se nešto dopadne, da čujete glas koji vam govori da tu ostanete. Svako od nas ima taj glas koji je zapravo intuicija, samo ga treba oslušnuti pre svake odluke. Pored čistog uma, potrebno je i da pružimo ljudima šansu.

Ako niste u vezi, to sigurno da ima svoj razlog. Moguće je da je u pitanju vaša posesivnost ili odbojnost prema posesivnosti. Možda je i strah od prepuštanja, ili je razlog upravo neko koga još uvek niste preboleli. Ako mislite da imate problem, počnite da ga rešavate jakom voljom, osvešćivanjem svoje boli, radom na sebi.

Za sve koji se plaše da će im dopasti, jubomoran i posesivan partner neka osmisle svoj mali test za potencijalnu voljenu osobu. Uvek možete da joj postavite pitanje kako bi se ponašala u određenim situacijama koje podrazumevaju veće društvo, vaše odsustvo… Tražite mišljenje o prevarama, šta ona za nju predstavlja. Svaka ljubavna priča je drugačija, pa budite dosetljivi u smišljanju test pitanja. Ovako nešto vas ne čini lošim već odgovornim za sebe i druge. Naši stari kažu „Dobro gledaj“, pa i vi otvorite četvoro očiju pre nego kažete da.

Ako ste po prirodi ljubomorni i posesivni, pa u vezu ne ulazite iz razloga jer se bojite svoje reakcije, mogućih neprijatnih osećanja, vredno radite na dolaženju do lične slobode. Neki ljudi iz tog razloga konzumiraju samo kombinacije ili ulaze u odnose sa partnerom koji im se ne sviđa u potpunosti. Ako je nešto nepotpuno, možda nećete patiti ako to izgubite, ali nikada nećete doći do mira.

Posvetite bar nedelju dana radu na slobodnoj ljubavi. Ako živite u strahu da će vas partner ostaviti, prevariti i zato ga zovete neprekidno, pokušajte da to ne radite bar sedam dana. Posvetite se ličnom usavršavanju i pomenutoj vežbi otklanjanju negativnih osećanja, iskustava. Svaki put kada krenu crne misli iz prošlosti, zatvorite oči i secite negativne slojeve.

Budite disciplinovani, jer to će vas spasiti od pretrpanih misli koje vas čine nesigurnim. Nađite sebe.

foto: imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net