Screen Shot 2017 12 13 at 10.53.15

Legenda: Priča o prvoj okićenoj jelki na svetu

Hladni, zimski dani nas uvek podsete na novogodišnje i božićne praznike. Svečana atmosfera, dragi ljudi, toplina doma i jelka, koja ponosno pokazuje svoje ukrasno odelo, koje ste mu namenili za Novu godinu. Svi se radujemo dekoracije novogodišnjeg drvceta a da li ste se ikada pitali, kada je okićena prva jelka na svetu?

Prema legendama koje se prepričavaju u Letoniji, posebno za vreme zimskih večeri oko Božića i Nove godine, prvo novogodišnje drvce koje je dobilo svoje ukrase i bilo izloženo javnosti na trgu između 15. i 16. veka jeste jelka u gradu Riga.

Pored južne strane trga, odmah  pored kuće Bratstva crnih glava (profesionalni trgovci, poznati po proslavljanju praznika), nalazi se blago izdignut kamen, poput kupole, koji je ugrađen u kaldrmsku ulicu. Upravo se to mesto smatra kao prvo mesto na kojem je prikazana stanovnicama prva ukrašena jelka.

Jelku je postavilo Bratstvo crnih glava a ukrasili su je papirnim cvećem, vrpcama različitih boja, sušenim voćem, praznik su obeležavali veselom igrom i plesom. Nakon ove proslave, trgovci su svoje božićno drvo zapalili, jer su smatrali taj sve to čini deo proslave praznika.

I dan-danas, novogodišnja jelka se postavlja na trg u gradu Riga, pored crkve Svetog Peterna na istom mestu, na kojem je postavljena njena rođaka pre skoro pet stotina godina. Jelka je ukrašena mnoštvom lampica i predivnih ukrasa, a stanovnici grada i turisti širom sveta uživaju u raskoši jelke i mesta, koje se smatra rođenjem novogodišnjeg i božićnog drvceta.

foto:YouTube screenshot