Izlozba Prirodnjacki muzej puzevi Belerophon perm 300 miliona god

Prohujali svetovi drevnih kontinenata

Izložba “Prohujali svetovi drevnih kontinenata” biće otvorena u petak, 10. jula u Centralnom holu Doma omladine Beograda. Ulaz je slobodan a izložba, čija autorka je dr Gordana Jovanović,  traje do 30. avgusta.

Izložba Prohujali svetovi drevnih kontinenata predstavlja susret posetilaca sa promenama na Zemlji nastalim još na početku njenog formiranja, pomeranjima kontinenata, razvoju živog sveta i drugim neponovljivim događajima koji su doprineli da naša planeta i život na njoj zadobiju današnji izgled. Šta se sve dešavalo, kako, kada i zašto su nastajali i nestajali kontinenti, kojim je sve bićima Zemlja bila dom pre pojave čoveka, ali i pre i posle dinosaurusa, koji su događaji bili ključni za njen današnji izgled, može se saznati na izložbi Prohujali svetovi drevnih kontinenata. Putem originalnih eksponata, ilustracija, maketa i replika, publika će se upoznati sa promenama izgleda Zemlje tokom vremena, izumrlim organizmima iz pojedinih vremenskih perioda i mnogim drugim događajima iz njene duge geološke istorije.

[su_box title=”Gordana Jovanović” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]Gordana Jovanović je zaposlena u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu kao kustos paleontolog. Magistrirala je i doktorirala je na temama o fosilnim beskičmenjacima. Autor je više izložbi: «Mollusca (puževi, školjke i glavonošci)»; taktilnih izložbi «Dodirnimo prirod» i «Dodirnimo prirodu 2» i izložbe Srpsko jezero. U koautorstvu sa dr Markom Nestorović realizovana je i izložba «Momenti prirode» u DOB-u, u 2014. god. Učestvovala je i kao saradnik na 18 izložbi Prirodnjačkog muzeja. Bavila se popularizacijom nauke i struke, učestvovala u više informativnih, popularnih i naučnih TV emisija, radio programu i dr. Kao vodič učestvovala u međunarodnim stručnim ekskurzijama na terenima Srbije. Bila je rukovodilac više stručnih i naučnih projekata i kreativnih radionica. Gordana Jovanović je objavila preko 50 stručnih i naučnih radova u Zemlji i inostranstvu. Bila je direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu od 2005-2007. god. i glavni urednik nekoliko muzejskih publikacija. Autor je monografije Srpsko jezero i više muzejskih kataloga: Srbija u vreme Dinosaurusa, Dodirnimo prirodu, Dodirnimo prirodu 2. Autor je i specijalne publikacije “Iz sveta prirode” napisane Brajevim pismom.  [/su_box]