black coffee 1867753 1280

Najbolji gradovi za ispijanje kafe

Bez tamne i tople lepotice, jutro se ne započinje jer mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez nje. Predivnog mirisa, zavodi, privlači, pleše sa vama i veoma ukusna, kafa je najpopularniji napitak širom sveta. Da li znate u kojim gradovima se kafa najviše ispija? Saznajte u nastavku.

Mnogi kažu da Italijani imaju najbolji espreso na svetu, ali i Francuzi ne zaostaju sa ponudom kafe u svojim kafićima na otvorenom. Međutim, kafa se ispija najviše u američkim gradovima a ova tri su na samom vrhu po ispijajnju i uživanju u tamnom napitku.

Kafenisanje u Sijetlu

Upravo u Sijetlu se najviše moguće uživa u kafenisanju. Prema nekoj računici, u Sijetlu na svakih hiljadu stanovnika idu dve i po kafiterije ili kafića po našem. U gradu koji je poznat po kiši, bekstvo u kafić zbog iste je omiljeni sport tokom hladnih dana. Prema tvrdnjama mnogih stanovnika Sijetla, zahvaljujući poznatom lancu „Starbucks“, grad je poznat kao grad u kojem se ispija kafa a i „Starbucks“ je imao veliku ulogu u kreiranju kulture kafenisanja po kafićima.

Šolja kafe u Njujorku

Grad koji svoje stanovnike „gura“ napred za brzim stilom životom, sa mnoštvo kulturnih znamenitosti, nacija, restorana, grad koji vas zatrese na prvi pogled zbog svoje veličine i fantastičnosti, jeste Njujork, grad u kojem ljudi vole da popiju dobru kafu. Stanovnici Njujorka se gotovo uvek mogu videti sa šoljicom kafe u ruci. Kažu da ako imate sreće da se dopadnete momku izna šanka koji pravi kafe, budite sigurni da ćete dobiti veoma ukusnu kafu o kojoj ćete dugo misliti (a možda i na kafu i na šankera).

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Topli gutljaji kafe u San Francisku

Najbolji način da se doživi San Francisko jeste da se popije šolja kafe. Mnoštvo kafea nudi veoma ukusne kafe, pripremljene specijalnom tehnikom. Možda najbolja kafa može da se proba u najstarijem kafeu u San Francisku, koji se zove „Trst“. Amerikanci u njihovi prijatelji rado vole da popiju kafu upravo na ovom mestu.

Najslađa i najlepša, ipak, u Beogradu

Mi smo prema nekoj svojoj proceni, ipak sigurni da se najlepše, onako sa uživanjem, kafa ispija u kafićima našeg glavnog grada. To je neka posebna kultura ispijanja kafe naših ljudi, koja ne može da se meri sa kafenisanjem u drugim gradovima. Gde-god da krenete, naleteće na vas neki kafić, restoran, bar, kafiterija, a tu se uvek u blizini nađe koleginica sa fakulteta, drugar iz starog kraja, rođaka koju niste videli davno, a nema boljeg mesta za nove priče nego neki kafić u blizini, uz najslađu i najlepšu kaficu.

 

foto: pixabay.com