Privremena radna soba Naopačke Udomiti kritiku foto Saša Reljić MSUB

Predavanje tehničkog asistenta Muzeja američke umetnosti

Muzej savremene umetnosti prirediće predavanje tehničkog asistenta Muzeja američke umetnosti u sredu, 6. jula u 18 časova u zgradi Muzeja grada Beograda, Resavska ulica 40b. Predavanje je deo pratećeg programa izložbe Naopačke: Udomiti kritiku.

Muzej američke umetnosti je edukativna institucija posvećena prikupljanju, čuvanju i izlaganju sećanja koja se tiču prvenstveno Muzeja moderne umetnosti u Njujorku i njegovog Međunarodnog programa putujućih izložbi američke umetnosti. Upravo te MoMA-ine izložbe, od kojih je neke kao kustos uredila Doroti Miler, doprinele su uspostavljanju, širom Zapadne Evrope, prvog posleratnog zajedničkog kulturnog identiteta zasnovanog na internacionalizmu, modernizmu i individualizmu.

Muzej u sastavu svoje zbirke ima i Muzej moderne umetnosti kao američku inovaciju definisanu od strane Alfreda Bara Ml. 1936. godine kroz njegove istorijske izložbe Kubizam i apstraktna umetnost, i Fantastična umetnost, DADA, naderalizam, kada su, umesto nacionalnih škola, uvedeni međunarodni pokreti kao ključni pojam u uspostavljanju MoMA-ine priče koja će kasnije postati moderni kanon.

Muzej američke umetnosti nalazi se u Berlinu na adresi Frankfurter Allee 91. Osnovan je 2004. godine i još uvek je otvoren za javnost.

 U okviru izložbe Naopačke: Udomiti kritiku, Muzej američke umetnosti je predstavljen u Privremenoj radnoj sobi, zajedno sa drugim primerima muzeja umetnika, studijama slučaja izložbi i umetničkih inicijativa koje nadomeštaju druge institucije i drugačije institucijalne uloge.