U slučaju opasnosti, koristite telefon - LookerWeekly.com
U slučaju opasnosti, koristite telefon - LookerWeekly.com

U slučaju opasnosti, koristite telefon

Kako da se snađete u opasnoj situaciji

Iako se svi nadamo da se nećemo naći u opasnim situacijama, ako se to ikada desi, najbitnije je da se iz njih što pre izvučemo. Uz mobilni telefon, šanse za brz izlazak iz takvih situacija su veće.

Bez obzira na sve naše predostrožnosti, u životu se možemo naći u opasnim situacijama, bilo po nas same ili nekoga drugog. Ipak, da bismo se iz tih situacija što pre izbavili, potrebno je iskoristiti sve moguće resurse. Ukoliko vam je mobilni telefon pri ruci, to može biti jedan od ključnih alata za rešavanje situacije.

Poziv

Prva stvar koju je potrebno uraditi čim prepoznate opasnu situaciju, potrebno je pozvati hitnu službu u zavisnosti od situacije i preneti im sve informacije koje mogu pomoći u njenom rešavanju – gde se nalazite i kratak opis situacije.  U slučaju da ste u zoni dobre pokrivenosti i da vam baterija nije na izmaku, nakon poziva ka hitnim službama, pozovite prijatelja ili člana porodice kako biste se i njima javili, posebno ukoliko ste na putovanju ili na terenu. Ukoliko će se baterija uskoro isprazniti, podesite telefon tako da se baterija najmanje troši (isključite internet, Bluetooth i GPS, smanjite osvetljenost ekrana, isključite sve pokrenute aplikacije…), jer će vam telefon sigurno ponovo zatrebati.

GPS

U situaciji da ne znate gde se nalazite, većina novijih telefona u sebi ima ugrađen GPS prijemnik ili mogućnost da pronađe vašu geo-lokaciju. Da biste prosledili informaciju o svojoj lokaciji, dovoljno je da pokrenete GPS ili navigacionu aplikaciju i sačekate nekoliko trenutaka na otvorenom prostoru, ili par minuta u zatvorenom prostoru da se vaša lokacija odredi. Čim se lokacija odredi, prenesite je hitnim službama ili pošaljite je putem SMS-a kroz aplikaciju na telefonu osobi za koju smatrate da će moći da vam pomogne. Takođe, na ovaj način ćete moći i sami sebi da pomognete jer će vam dati barem neke smernice u kom pravcu da potražite najbližu pomoć, ukoliko je to neophodno (bolnica, apoteka, policija…). Ukoliko koristite npr. Android telefon, aplikacija poput Foursquare-a ili Google Maps-a vam može odmah pružiti mnoštvo ključnih informacija od kojih može zavisiti rešenje situacije u kojoj ste se našli.

Kamera

U poslednje vreme, kamera na mobilnim telefonima ima dosta značaja za naše živote. U situacijama u kojima je potrebno brzo i pravilno razmišljanje, kamera takođe može biti kvalitetan alat. Ukoliko na telefonu nemate GPS prijemnik ili navigacioni softver, čak i fotografija lokacije gde se nalazite može poslužiti poput GPS informacije.

Ekran

Iako se ekran smatra najvećim potrošačem akumulirane energije na današnjim telefonima, u svakoj situaciji gde vam je potrebno svetlo, on može poslužiti kao dobra zamena. Takođe, u situaciji da treba skrenuti pažnju nekome ko vam može pomoći ili pokušava da vas pronađe (izgubljeni ste u šumi, u zgradi bez struje…) ekran mobilnog telefona se može videti sa velike razdaljine. Kako je baterija veoma bitan faktor u ovoj situaciji, upaljen ekran treba koristiti pametno i racionalno.

Mobilna mreža

Čak i ako ste u situaciji da ne možete da koristite mobilni telefon kao što je opisano u prethodnim situacijama, dovoljno je da budete priključeni na mobilnu mrežu. Kao u filmovima, pomoću sistema mobilne mreže (filmska triangulacija), lokacija mobilnog telefona se može odrediti sa velikom preciznošću, što će potencijalnu potragu olakšati i ubrzati. A ta brzina često pravi ključnu razliku.

S obzirom na povećan broj oluja, poplava, saobraćajnih nesreća, nestanaka struje, zemljotresa… i stalno rastući broj pametnih telefona koji se koriste, opasne situacije se često mogu izbeći samom razmenom ključnih informacija. Ali čak i da nas ove situacije iznenade, dodatna “pamet” našeg telefona može se iskoristiti na najbolji način. Nadajmo se da nam ova saznanja nikada neće zatrebati.