Stigao novi Ubuntu 12.04 LTS

Da li ste spremni za novi Ubuntu?

Iako je možda još uvek mnogima nepoznat, Ubuntu predstavlja jednu od najpopularnijih verzija (derivata) Linux operativnog sistema. Svoju popularnost je zaslužio zbog svoje jednostavnosti, funkcionalnosti i ceni – Ubuntu će uvek biti besplatan!

Ubuntu osim što je naziv za jednu od najpopularnijih verzija Linux operativnog sistema, na Afričkom jeziku znači “ljudskost prema drugima” (“humanity towards others”). Značenje ovog pojma je osnova filosofije oko koje je nastao ovaj, nekada projekat, a sada proizvod. U skladu sa svojom filosofijom, Ubuntu je bio i ostaće besplatan za sve. Zašto je Ubuntu toliko vredan pominjanja?

Do sada, Linux je kao operativni sistem bio smatran rezervisanim samo za inženjere, programere i “one sa ETF-a”. I mnogi nisu bili daleko od istine ako su verovali u ovu tezu. Međutim, s obzirom da je u našem svetu najviše Windows i Mac korisnika, ljudi koji rade na razvoju Ubuntu Linux-a su napravili veliki zaokret u dizajniranju budućeg “izgleda” Linux-a – kreiran je interfejs koji će biti razumljiv i jednostavan za korišćenje svima, pa i onima koji se ne razumeju u kompjutere. To je postignuto tako što je u inicijalnu instalaciju Ubuntu-a, dodato praktično svaka aplikacija koja će vam pri prvom (a i svakom sledećem) pokretanju kompjutera i trebati. To se odnosi na muzički i video plejer (podrška za prevode sa “našim” slovima je deo standardnog paketa), Internet pretraživač, paket aplikacija za pregled i obradu Office dokumenata.

Povrh svega ovoga, programeri su otišli i par koraka dalje. Naime, instalacija aplikacija u Linux-u je do pojave Ubuntu-a izgledala kao stalno pisanje programerskog koda – umesto da sa duplim klikom mišem pokrenete instalaciju. Ubuntu je ovaj nedostatak upravo rešio automatizacijom ovog procesa tj. “kopiranjem” već ustaljenog i vrlo dobrog rešenja koje se svakodnevno koristi na Windows ili Mac platformi. Iako je možda u pitanju “kopiranje” principa sa drugih platformi, na ovaj način, Ubuntu se veoma približio široj publici koja nije želela, pa čak ni da ga “pogleda”. Sa druge, “Mac strane”, Ubuntu je princip jedinstvene baze aplikacija poput Apple prodavnice aplikacija, napravio Ubuntu centar za aplikacije – prvobitno namenjen preuzimanju besplatnih aplikacija ali sve je više i onih koje se mogu kupiti. Dodatno, sve nadogradnje operativnog sistema su besplatne pa se time osigurava konstanti razvoj i unapređenje ovog sistema.

Osim ovih detalja, Ubuntu se izdvaja po jednoj vrlo bitnoj specifičnosti – napravljen je tako da može da radi na konfiguracijama koje su odavno prevaziđene (npr. Pentium serije) ali i na kompjuteru koji predstavlja poslednji “krik” tehnologije. I bez obzira koja je konfiguracija u pitanju, uvek izgleda prelepo i radi sjajno. Ovo je postignuto tako što je u osnovi Linux-a komunikacija sa hardverom bolja nego na drugim operativnim sistemima. Još jedna posledica kvalitetnog upravljanja hardverom dovela je i da baterija na laptop sistemima sa Ubuntu instalacijama traje duže, kada je u pitanju percepcija korisnika. Izdvojićemo da se Ubuntu posebno može pohvaliti prepoznavanjem skoro svih eksternih uređaja bez dodatnih instalacija drajvera ili sličnih aplikacija. Ovo je velika prednost u odnosu na najčešće upotrebljavani Windows operativni sistem.

Vizuelno, Ubuntu je vrlo ispoliran operativni sistem i postoji veliki broj nadogradnji koje dodatno ulepšavaju njegov izgled i funkcionalnost. Na prvi pogled, najviše potseća na Mac OS i mnogi detalji i rešenja su idejno preuzeta sa ovog sistema. Naravno, tvorci Ubuntu sistema su se trudili da te ideje “podignu” na viši nivo i da povećaju broj opcija dostpunih korisniku. Ako želite da vaš kompjuter funkcioniše i izgleda onako kako vi želite, prilagođen vašem stilu rada, života i senzibilitetu, sa Ubuntu OS-om to možete da uradite veoma lako i jednostavno. Praktično, ni jedna korisnička instalacija Ubuntu sistema nije identična zbog velike mogućnosti prilagođavanja.

Što se tiče sigurnosti, Ubuntu vam već na samom početku uliva sigurnost – ovo je operativni sistem koji je oslobođen ovih “napasti”. Postoje anti-virus programi kao i “firewall”-ovi ali je njihova upotrebna vrednost praktično nikakva. Jednostavno, za Ubuntu niko i ne pravi ovakve “programe” koji za cilj imaju da vam naprave štetu. To je posledica toga što je Ubuntu projekat otvorenog koda gde su svi pozvani da učestvuju u kreiranju nečeg novog a ne rušenju napravljenog. Ovaj detalj se u današnje vreme sveprisutnosti na Internetu i zavisnosti od njega, mora ozbiljno uzeti u razmatranje.

Da li ste i dalje skeptični prema Ubuntu operativnom sistemu, ali biste ipak da vidite kako to radi? Kao što je već rečeno, Ubuntu je besplatan i može se preuzeti sa zvaničnog sajta operativnog sistema (link). Sve što je potrebno jeste da “narežete” Ubuntu CD i da prilikom pokretanja kompjutera izaberete taj CD. Bez ikakvih instalacija i komplikacija, imaćete priliku da okusite deo Ubuntu sveta. S obzirom da se sve pokreće sa CD-a, performanse nisu najbolje moguće. Ipak, ukoliko želite da pored svog Windows-a imate i alternativu, dovoljno je da instalirate Ubuntu kao i svaku drugu aplikaciju. I kada vam više ne bude trebao, vi samo pokrenite deinstalaciju i biće sve isto kao i pre instalacije.

Ovaj tekst je u potpunosti pripremljen na Ubuntu OS-u.