solarna sijalica - foto Larry Bollig - LookerWeekly.com
solarna sijalica - foto Larry Bollig - LookerWeekly.com

Solarna sijalica

Rešenje kad nema struje

Kako smo u našem svetu naviknuti da smo okruženi novim električnim uređajima, zaboravljamo šta je sve potrebno za njihovo pokretanje. Naravno, za nas je to samo postojanje utičnica, ali za mnoge na ovoj planeti, električna energija je mnogo više od toga…

U našoj zemlji, električna energija stvara se u hidro i termo elektranama. U manjoj količini i uglavnom u privatnim domaćinstvima, deo energije se stvara zahvaljujući Suncu i solarnim kolektorima.

Na žalost, na svetu i dalje postoje zemlje u kojima problem stvaranja električne energije nije prevaziđen. Uglavnom su to tzv zemlje u razvoju poput Pakistana, Kenije i Iraka.

Zbog siromaštva same države, mnogi uređaji, koji su neophodni za život, rade na male naftne generatore ili baterije, ili uopšte i ne rade. Isto se odnosi i na noćno osvetljenje – jednostavno ga nema kada padne noć.

Firma Nokero, osnovana od strane Američkog pronalazača Stiv Katsarosa (Steve Katsaros) sa sedištem u Hong Kongu, ponudila je tržištu svoje rešenje jednog dela navedenog problema. Njihova misija, kako kažu, je da smanje potrošnju fosilnih goriva, posebno kerozina (naziv firme je spoj reči “no” i “kero” – u prevodu “bez kerozina”), za stvaranje električne energije i time utiču na smanjenje zagađenja planete. Naime, konstruisali su solarnu lampu, dizajniranu tako da potseća na standardne sijalice. N200 je već drugi model koji je ova kompanija predstavila i u odnosu na prethodni model (N100), svetlost koju emituje može biti i do 60% jača, a može i da izdrži preko 6 sati neprekidnog rada posle celodnevnog punjenja (u režimu slabije svetlosti).

Svetlost emituju četiri LED lampice i zbog toga je ovo rešenje veoma elektroefikasno. Kao dodatak, to što je vodootporna, ova prenosna i autonomna sijalica je bila savršeno rešenje za period posle velikih poplava u Pakistanu. Time se pokazalo koliko je ovakav proizvod upotrebljiv u svim prilikama.

Fotografija: Larry Bollig