Selfportrait, Ivana Pejak
Selfportrait, Ivana Pejak

Ivana Pejak finalistkinja Sony World Photography Awards 2016

Fotografija „Autoportret“ talentovane Ivane Pejak ušla je u finalni izbor u kategoriji Youth Portrait prestižnog svetskog takmičenja u oblasti fotografije, Sony World Photography Awards 2016.

Devetnaestogodišnja Ivana živi u Novom Sadu gde pohađa gimnaziju „Svetozar Marković“, a fotografijom je počela je da se bavi pre pet godina. Iako nema formalno obrazovanje u ovoj oblasti, Ivana je do sada već sarađivala sa manifestacijama kao što su “Serbia Fashion Week” i “Exit” festival.

Ove godine, na adresu Svetske organizacije za fotografiju pristigla su 230.103 rada iz 186 zemalja širom sveta, što je 33 odsto više fotografija nego prethodne godine i rekordan broj prijava tokom devetogodišnjeg postojanja takmičenja. Samo iz Srbije i Crne Gore stiglo je trostruko više radova nego 2015. godine. Ukupan broj prijava od ustanovljenja takmičenja 2007. godine je prešao milion fotografija, što pokazuje značaj i uticaj ovog konkursa na svetskom nivou.

Prema mišljenju stručnog žirija, u fokusu ovogodišnjih prijava su originalnost i snažna empatija. Od velikog broja radova, naročitu pažnju privlače fotografije delikatnih, intimnih trenutaka, velikih medijski propraćenih priča, poput konflikta u Ukrajini i izbegličke krize, kao i upotreba novih tehnologija, među kojima su dronovi i tehnike podvodnog fotografisanja.

Ivana Pejak se takmiči sa fotografima iz celog sveta za nagradu u kategoriji Youth Portrait, kao i za titulu Mladog fotografa godine (Youth Photographer of the Year). Proglašenje pobednika odigraće se na svečanoj ceremoniji u Londonu 21. aprila, a pored novčane nagrade od 5.000 dolara, pobednici će dobiti i vrednu Sony opremu.

Takođe, Ivanin rad biće prikazan u Londonu tokom aprila i maja u okviru Sony World Photography Awards izložbe, ali i objavljen u ovogodišnjem izdanju knjige takmičenja.

Izvor: Sony / SWPA