audi bez vozaca - Audi TTS - LookerWeekly.com

Audi bez vozača

Dostigao čak 72 km/h

Autonomni Audi TTS Pajk Pik istraživacki auto, dostigao je svoj postavljeni cilj – završiti svetski poznatu Internacionalnu Pajk Pik brdsku trku bez zaustavljanja i bez vozača!

Istraživački automobil je razvijan u saradnju Audija, Stenforskog univerziteta, Volkswagenovog istraživackog centra u Palo Alto i Orakla (Oracle). Automobil je savladao veoma zahtevnu stazu dužine 20 km na kojoj se vozi jedna od najuzbudljivijih svetskih reli trka svakog juna.

Tokom septembra, ovaj Audi primerak je, bez zaustavljanja, prešao ovu stazu što su potvrdili organizatori trke na Pajk Piku, druge najstarije trke u Sjedinjenim državama, poznatu po zahtevnim krivinama. Na poslednjem pravcu, automobil je dostigao čak 72 km/h. Pre finalne vožnje, automobil se zaustavljao samo da bi potvrdio očitavanja informacija o stazi.

Što se tiče vremena, Audi bez vozača, stazu je prešao za 27 minuta kako je potvrdeno od strane organizatora. Za sada, ovu stazu ni jedan ljudski vozač nije prešao za manje od 10 minuta, uprkos snazi automobila koji se voze na ovoj stazi. Zvaničnici trke pretpostavljaju da bi iskusan reli vozač, trku završio za oko 17 minuta, vozeći automobil sličnih karakteristika Audiu TTS.

Naravno, razlog ovakvog istraživačkog rada jeste kreiranje sistema koji bi asistirao vozačima u kritičnim situacijama. Upravo je ovakva staza pokazala koliko se daleko otišlo u dizajniranju i programiranju autonomnih sistema.

Osim što je ova staza izazov i za iskusne ljudske posade, i samim tim jedan od najboljih testova tehnologije koja stoji iza ovog projekta, na ovoj stazi Audi je pre 30 godina počeo da radi na prepoznatljivom proizvodu, pogonu na sva četri točka – quattro (R).

Autonomni Audi TTS bice izložen na ovogodišnjem SEMA sajmu u Las Vegasu, jednom od najpoznatijih sajmova automobilizma na svetu.