Ledeni bregovi u zamrznutoj vodi na Svalbardu, autor: Marko Gajoti iz Italije
Ledeni bregovi u zamrznutoj vodi na Svalbardu, autor: Marko Gajoti iz Italije

Prilika za sve fotografe iz Srbije (SWPA 2019)

Svetska organizacija za fotografiju sa zadovoljstvom je objavila da je otvoren konkurs za Nacionalnu nagradu za Srbiju. Kao dugogodišnji deo Sony World Photography Awards, Nacionalne nagrade pružaju jedinstvenu priliku učesnicima svih nivoa, iz više od 50 zemalja, da budu prepoznati na međunarodno poznatom fotografskom takmičenju.

Fotografi iz Srbije koji uđu u bilo koju od deset kategorija Otvorenog takmičenja Sony World Photography Awards automatski će se naći u izboru za Nacionalnu nagradu za Srbiju. Žiri je u potrazi za pojedinačnim fotografijama u okviru kategorija: Arhitektura, Putovanje, Kultura i Ulična fotografija (pogledajte kompletnu listu u nastavku teksta).

Dobitnik Nacionalne nagrade za Srbiju pored najsavremenije digitalne Sony opreme za fotografisanje, dobiće i priliku da njegova fotografija bude promovisana globalno i prikazana na godišnjoj izložbi Sony World Photography Awards u Londonu, u aprilu 2019. godine.

U svom dvanaestom izdanju, takmičenje Sony World Photography Awards 2019 slavi najbolju savremenu fotografiju u proteklih 12 meseci u svim žanrovima medija. Sve fotografije su besplatne i dostupne na veb stranici www.worldphoto.org/swpa. Dobitnici nagrada i kandidati koji se nađu u užem izboru na Sony World Photography Awards steći će međunarodno priznanje i prepoznatljviost, a pored novčanih nagrada i najnovije Sony digitalne opreme za fotografisanje, dobiće priliku da učestvuju i na svetskim izložbama.

„Čast mi je što sam odabran da budem predsedavajući žirija nа Sony World Photography Awards 2019. Ono što čini ovo takmičenje tako uzbudljivim je raspon tema i globalni doseg priča i odabranih fotografija. Moj savet svim učesnicima je da pažljivo odaberu kategoriju i da veruju u svoju priču. Pokažite kako vidite svet i izbegavajte klišee. Fotografske tehnike i stilovi postaju sve više avanturistički i dinamični, zbog čega je tehnička izvrsnost takođe neophodna. Da biste impresionirali ovaj svetski žiri, morate da date sve od sebe i da predstavite svoj rad tako da bude celovit, dinamičan i lep”, izjavio je Majk Trou, predsedavajući žirija.

Kako je ranije objavljeno, pobedničke radove će izabrati žiri sačinjen od vodećih međunarodnih stručnjaka iz oblasti fotografske industrije, kustosi muzeja, ljudi iz oblasti izdavaštva, medija i festivala. Otvorenim takmičenjem, u kojem se nagrađuju najbolje svetske pojedinačne fotografije u okviru deset kategorija, predsedavaće Rebeka Mekliland, direktorka fotografije i šefica umetničke produkcije za Saatchi Saatchi & Prodigious (Velika Britanija), koja će takođe predsedavati i Takmičenjem za mlade i Nacionalnim nagradama.

Kompletne biografije možete pogledati na: https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/judges.

Rokovi za dostavljanje prijava za Sony World Photography Awards 2019 su:

  • 30. novembar 2018. (13.00 GMT) – Studentsko takmičenje
  • 4. januar 2019. (13.00 GMT) – Otvoreno, Takmičenje za mlade i Nacionalna takmičenja
  • 11. januar 2019. (13.00 GMT) – Profesionalno takmičenje

Lista kandidata koji se nađu u užem izboru za dodelu nagrada na Otvorenom i Takmičenju za mlade biće objavljena 5. februara 2019. godine. Pobednici Otvorenog i Nacionalnog takmičenja biće proglašeni 26. februara 2019. godine. Lista kandidata koji se nađu u užem izboru na Profesionalnom i Studentskom takmičenju biće objavljena 2. aprila 2019. godine. Pobednici u kategorijama Fotograf godine, pobednici kategorija Otvorenog takmičenja, Studentskog, Takmičenja za mlade i Profesionalnog takmičenja biće proglašeni 17. aprila 2019. godine. Radovi pobednika Sony World Photography Awards 2019 biće izloženi u galerijskom prostoru Somerset House u Londonu od 18. aprila do 6. maja 2019. godine.

Izvor: Sony / Foto: Marko Gajoti