765x300 Vilson Votermil

JDP: Veče sa Robertom Vilsonom

 

Prvo u seriji predavanja Majstorsko pismo: Veče sa… je tročasovno predavanje Roberta Vilsona na Sceni „Ljuba Tadić“ u sredu 13. maja u 20 časova (na engleskom jeziku).

Predavanje Roberta Vilsona pruža nam uvid u njegov impresivni estetski univerzum. Upečatljiv vizuelni opus, na stotine slika koje je stvorio tokom svoje plodne karijere, predstavlja intiman portret njegovog stvaralačkog procesa. Među priznata dela za operu i pozorište ubrajaju se pre svega scenska rešenja za Pučinijev Madam Bateflaj, Vagnerov Prsten Nibelunga, Mocartova Čarobna frula, Ibzenov Per Gint, ali i ona po kojima ćemo ga pamtiti, kao što su Pogled gluvonemog, Pismo za kraljicu Viktoriju, Ajnštajn na plaži (u saradnji sa kompozitorom Filipom Glasom), Crni jahač, The CIVIL warS… Na kraju predavanja, publika će kroz seriju pitanja i odgovora biti u mogućnosti da nadalje istraži svet Roberta Vilsona.

Vilsonovi crteži, slike i skulpture predstavljeni su širom sveta na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, a njegovi radovi se mogu videti kako u okviru privatnih kolekcija, tako i u muzejima širom sveta.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Vilson je nominovan za Pulicerovu nagradu, dobitnik je brojnih prestižnih priznanja kao što su: Primo Ibi (dvaput), Zlatni lav venecijanskog Bijenala, nagrada Lorens Olivije… Vilson je takođe izabran za člana Američke akademije umetnosti i književnosti, a Francuska ga je imenovala odlikovanjem Commandeur des Arts et des Lettres.

Osnivač je i umetnički direktor Centra Votermil, ogledne radionice (laboratorije) za scenske i izvođačke umetnosti u Votermilu, u državi Njujork. Neki od najpoznatijih svetskih umetnika učestvovali su u programima Centra Votermil: Triša Braun, Dejvid Bern, Lusinda Čajlds, Filip Glas, Izabel Iper, Žana Moro, Lu Rid, Miranda Ričardson, Dominik Sanda, Suzan Zontag, kao i sam Robert Vilson. Pozorišta i muzeji širom sveta prihvatili su na desetine projekata koji su prvobitno razvijeni u Centru Votermil.

Predavanje finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.