49f620a1 a867 4dce 8f4a f6c96197f187

Nova knjiga Filipa Grbića Prelest

Filipu Grbiću pisanje je beg od stvarnosti. On pri tome ne koristi nepotrebne književne ukrase i stvara dela bez previše obzira prema važećim formalnim kanonima. Inspiraciju pronalazi na neočekivanim mestima i u neočekivanim situacijama. Grbić sluša ljude i opaža elemente koji, pod određenim uslovima, imaju literarnu vrednost, da bi ih kasnije pretočio u književno delo.

Reč prelest u najužem smislu određujemo kao duhovnu obmanu, skretanje duše s pravog puta ka putu laži i gordosti. Glavni junak u romanu, Maksim Tumanov, neprestano je u potrazi za lekom koji će ublažiti njegove unutrašnje bolove, zalečiti duševne rane i omogućiti mu da bar na trenutak bude spokojan. Na stranicama svog romana Filip Grbić nas podseća na to da ne možemo znati šta je radost postojanja i izobilje lepote sve dok prvo ne okusimo pesimizam i nihilizam.

Autor Filip Grbić je rođen 1984. godine u Beogradu. Posle završene Treće beogradske gimnazije dilomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Predaje filozofiju, radi kao bibliotekar i bavi se književnim prevođenjem. Za prvi objavljeni roman Ruminacije o predstojećoj katastrofidobio je Nagradu Miloša Crnjanskog za 2016. i 2017. godinu.

Roman Prelestmožete nabaviti u svim bolje snabdevenim knjižarama širom Srbije, kao i na sajtu Vulkan izdavaštva.