Predstavljen novi iOS 5

Stižu unapređenja za iPhone korisnike…

Dugo očekivana Apple konferencija, održana je ovog ponedeljka u San Francisku. Naravno, nova verzija iOS mobilne platforme je predstavljena na zadovoljstvo svih korisnika iPhone, iPod i iPad uređaja…

Verzija 5 donosi preko 200 unapređenja koja će krajnjim korisnicima postati dostupni tek ove jeseni, dok je razvojnim timovima beta verzija već dostupna. Od svih unapređenja, Apple-ov CEO, Stiv Džobs je izdvojio sledeće:

Centar za notifikacije – sve sistemske poruke (sms, Email…) grupisane su i prikazane na jednostavan način u vidu “roletne”, kakva je karakteristična za Android mobilnu platformu.

Aplikacija za kupovinu E-magazina i novina (newsstand) – ukoliko ste ljubitelj magazina koji imaju svoja elektronska izdanja, ovu aplikaciju ćete obožavati. Sva izdanja vaših omiljenih časopisa biće uredno “složena” na virtuelnoj polici.

ios5 newstand

Ažurirana i unapređena verziju Safari internet pretraživača – ovaj pretračivač u mobilnoj verziji konačno je dobio mogućnost prikaza više stranica odjednom (tabovi), ali i unapređenja u prikazu samih Internet stranica i fonta koji se koristi na tim stranicama.

iMessaging – novi servis i može se shvatiti kao razmena kratkih i direktnih poruka između korisnika iOS mobilne platforme; slično rešenje BlackBerry je već ponudio svojim korisnicima, a na ovaj način Apple pokušava da se učini nezavisnim od standardnih načina direktne komunikacije preko interneta kao što je Skype.

ios5 reminders

Twitter – sada je integracija sa Twitterom kompletna i sav sadržaj koji se inače može deliti preko ove mikro društvene mreže, takođe se sada može podeliti direktno sa iOS uređaja PC Free – sa novom verzijom mobilne platforme. Nije vam više neophodan računar i iTunes aplikacija kako biste ažurirali softver na svom mobilnom uređaju. Sada to možete učiniti preko bežične komunikacije, bilo da koristite mobilnu mrežu ili WiFi vezu.

Koliko će ova unapređenja poboljšati već kvalitetnu mobilnu platformu, proverićemo na jesen, kada se budu ažurirali prvi iPhone uređaji. Do tada, srećnici će uživati u belom iPhone 4.