ElectRXConceptImage

U budućnosti, “lečiće” nas implanti

U svetu velikog broja informacija, često se u situacijama lošijeg zdravlja, okrećemo Internetu u potrazi za rešenjem. Ali možda ćemo u budućnosti rešenje za naše zdravstvene probleme imati već u nama, u vidu lekara-implanta…

Naš periferni nervni sistem konstantno vrši nadzor nad našim unutrašnjim organima i pomaže nam u regulaciji svih bioloških reakcija, poput odbrane od virusa, povreda, infekcija ili bilo kakvog drugog disbalansa. Upravo na bazi ove “samokontrole” našeg zdravlja, DARPA je osmislila novi sistem za dijagnostiku zdravstvenog stanja.

Naime, u okviru programa pod nazivom “ElectRx”, planirano je da se minimalnim invazivnim tehnologijama, razviju precizne tehnologije za modulaciju nervnih vlakana, koja će povratiti i održavati zdravlje ljudi. Taj mali “implant” trebalo bi da posluži kao svojevrstan “pejsmejker” koji će pomoći već pomenutim perfernom nervnom sistemu da vrši kontrolu zdravstvenog stanja osobe. Na taj način, organizam bi trebalo da bolje reaguje na poremećaje u zdravlju i samim tim kvalitetnije odbrani organizam i povrati mu regularno stanje tj. zdravlje. Na ovaj način, organizam će praktično lečiti sam sebe, a u situacijama u kojima to nije moguće, (pravi) lekari će imati bolju informacijtu na koji način da tretiraju takvo zdravstveno stanje.

Iako ovo trenutno zvuči kao naučna fantastika ili scena iz nekog filma tog žanra, američka vlada i njen predsednik su odobrili sredstva za nastavak istraživanja u ovoj sferi. Kao neka od oboljenja koja bi trebalo da se bolje tretiraju nakon implementacije ovog načina praćenja stanja pacijenata i njihovog lečenja, navode se epilepsija, traumatske povrede mozga, post-traumatski poremećaj i depresija. Verovatno će se lista oboljenja ili stanja koja se mogu tretirati ovim pristupom povećavati, kako se istraživanje bude širilo.

DARPA je izjavila da će kompletni tehnički detalji o ovoj inicijativi biti dostupni u narednim mesecima. A to bi trebalo da znači da će ovaj vid lečenja možda ipak biti deo naše budućnosti.

Izvor i foto: DARPA