nedeljni pregled sveta tehnike 05

Nedeljni pregled sveta tehnike (05)

Adobe Flash Mobile, kineski operater u SAD, Nokia Suite, iOS update

Da svet mobilnih operatera nikada ne miruje, pokazuju i poslednji signali koji dolaze iz Kine. Iako tek treći po veličini mobilni operater u Kini, China Telecom razmišlja o osvajanju novih tržišta…

Po informacijama koje su dostupne, planirano je da se ekspanzija ove kompanije odvija na severnoameričkom kontinentu, preciznije u Sjedinjenim Američkim državama. Razlog koji stoji iza ovako hrabrog poteza jeste veliki broj kineskih državljanina koji žive i rade u SAD, ali i onih koji zbog posla često putuju na relaciji između ove dve države. Prvi koraci ka ostvarivanju ovog cilja planirani su za narednu godinu. Ukoliko sve bude po planu, sledece trziste koje ce se osvajati bice Kanada.

China Mobile

Nakon nekoliko neuspeha da se nametne kao resenje bez kog nema modernog Interneta, Adobe Flash lagano posustaje. Od kako je Adobe izgubio bitku sa Apple-om oko integracije Flash dodatka u iOS platformu, Adobe se okrenuo drugim platformama. Medjutim, HTML5 je u medjuvremenu ojacao i stalno dobija sve vise poklonika. To je dodatno uticalo na vec posrnulu popularnost Flash dodatka sto je i rezultiralo poslednjom objavom – Adobe prestaje sa razvojem ovog dodatka za mobilne uredjaje i za TV prijemnike.

Apple je krajem prosle nedelje objavio nadogradnju za iOS mobilnu platformu u verziji 5.0.1. Nova verzija bi trebalo da resi problem sa trajanjem baterije, ali i da donese neka mala ali uvek dobrodosla unapredjenja.

Nokia je objavila azuriranu verziju svoje PC aplikacije za povezivanje uredjaja – Nokia Suite. Ukoliko trenutno imate instaliran stari Ovi Suite, novu verziju mozete preuzeti direktno kroz opciju u samoj aplikaciji. Osim vizuelnog izgleda, kroz upotrebu nismo primetili neka velika unapredjenja osim nedostatka mogucnosti da na vasem telefonu reinstalirate poslednju verziju softvera. Nadamo se da ce se ova opcija vratiti korisnicima.

Ilustracija: Addicted04