Savitljiva tastatura na daljinu

Bez žica i stalnog oblika

Večeras ćete veče provesti uz film na vašem kompjuteru ili pretraživajući Internet u potrazi za interesantnim informacijama. Ali biste želeli da sve to radite iz udobne fotelje ili kreveta. Ali ne možete jer morate da sedite za stolom… Jer je tamo tastatura…

Iako su bežične tastature dostupne na tržištu, ne može se reći da su našle put do svakog doma. Razlog tome je uglavnom visoka cena koja i dalje uspeva da prevagne u poređenju sa upotrebnom vrednošću. Da li biste promenili mišljenje ako biste u isto vreme imali bežičnu tastaturu koju možete da koristite na skoro bilo kojoj površini i sa skoro svim uređajima koji poseduju Bluetooth vezu?

Upravo takvu tastaturu smo imali prilike da testiramo u našoj redakciji. Tastatura je proizvod nama nepoznatog proizvođača, ali to nas nije sprečilo da se “poigramo” sa njom. Na prvi pogled, pakovanje se ne razlikuje od pakovanja nekog kompjuterskog miša što se i moglo očekivati s obzirom na to da je u pitanju savitljiva tastatura.

Hardver

Tastatura je gumena i svi tasteri su izliveni zajedno. Ovaj detalj nas je ohrabrio tokom testiranja jer nismo morali da brinemo da li će se nešto sitno ili voda zavući ispod tastera. Na tastaturi postoji samo jedan priključak (mini USB) koji služi za punjenje interne baterije. Pored tog priključka nalazi se i jedan mali prekidač kojim se ova tastatura uključuje i isključuje. Kako bi celokupan utisak nepromočivosti bio očuvan, USB priključak i prekidač su pokriveni gumenim zaptivačem koji je povezan sa čitavom tastaturom. Mali ali pohvalan detalj.

Bluetooth tastatura

Povezivanje

Što se tiče povezivanja ove tastature sa sa drugim uređajima, primarna veza jeste Bluetooth. Pomoću ove tehnologije, tastaturu smo standardno bez većih problema povezali sa svim mobilnim telefonima koje koristimo u redakciji, ali i sa svim našim računarima. S obzirom na to da je povezivanje tastature sa Android telefonom išlo glatko, možemo predpostaviti da isto važi i za tablet uređaje (iako nismo to mogli da proverimo sami). Već pomenuta USB veza se takođe može iskoristiti za povezivanje na kompjuter. Ovom vezom u isto vreme se puni baterija a tastatura se koristi kao i svaka druga USB tastatura.

Bluetooth tastatura

Upotreba

Za test smo koristili dva uređaja – Android telefon i laptop sa Windows 7. Nakon što smo lako povezali uređaj tastaturu, s obzirom na to da je raspored tastera poput onog na laptopu, upotreba je bila skoro pa ista. Svi regularni tasteri su imali istu funkciju, pa je osnovna upotrebljivost bila ispunjena. Kako smo laptop povezali na veći monitor, mogućnost upravljanja media centar aplikacijom sa razdaljine je bilo prijatno iskustvo. Tokom pretrage Interneta, iskustvo je bilo podjednako kvalitetno u smislu da nismo morali da budemo za svojim radnim stolom. Ista situacija se ponovila sa telefonom samo je ekran bio manji. Trajanje baterije je bilo zadovoljavajuće u poređenju na vreme koje smo proveli kuckajući

Ali ovaj uređaj nije bez mana. Osnovna mana je posledica njegove prednosti – tasteri su gumeni. U realnoj upotrebi nam je veoma zasmetalo što tasteri reaguju samo kada ih direktno pritisnete, što nije slučaj na regularnoj, čvrstoj tastaturi. Naravno, to što su tasteri gumeni, u nekim radnim sredinama je sigurno prednost, ali s obzirom na neosetljivost tastera, nismo sigurni da će se zbog toga neko odlučiti na kupovinu. Dodatno, da biste i pritisli neki od tastera, potrebno je uložiti malo više snage u prstima što automatski dovodi do bržeg umaranja vaših ruku, u situacijama kada se tastatura koristi duže.

Bluetooth tastatura

Zaključak

Ovakav uređaj nije jedan od onih koji se moraju naći u vašoj radnoj sobi ili torbici sa svim ostalim gedžetima koje posedujete, ali ukoliko ste planirali kupovinu bežične tastature, razmislite i o ovakvoj tastaturi. Možda ćete pronaći njenu, samo za vas specifičnu, upotrebnu vrednost. Do tada, mi ćemo se držati standardnih tastatura.