Nedeljni pregled sveta tehnike (02)

Ubuntu 11.10, Ričard Benson, Buzz, Duke Nukem

Ričard Benson je ponovo spreman da pomera granice. Google ukida svoje servise. Nova verzija najpopularnije Linux instalacije. Šta ćemo uskoro igrati na telefonima?

Prošle nedelje, zvanično je objavljena najnovija verzija jedne od najpopularnijih Linux instalacija – Ubuntu 11.10. Ova verzija nosi ime “Oneiric Ocelot” i kao sve prethodne verzije, potpuno je besplatan za preuzimanje, instalaciju i korišćenje. Nova verzija dolazi sa Kernel 3.0 verzijom, Gnome 3 okruženjem, najnovijom sedmom verzijom Firefox pretraživača, ali i sa Libra paketom za Office dokumente. Ukoliko ste korisnik neke od prethodnih instalacija Ubuntu Linux-a, kroz ažuriranja, biće vam ponuđeno da preuzmete Oneiric Ocelot. Ako se do sada niste sretali sa Ubuntu Linux-om, možete ga virtuelno testirati na adresihttps://try.cloud.ubuntu.com/.

Virgin kompanija je u svetu poznata po raznim proizvodima koji se nude pod ovim brend imenom. Ali bez svog vlasnika, Ričarda Bensona, u svetu novih tehnologija, bili bi praktično nepoznati. Iako su u toku poslednje pripreme za prvi komercijalni let u svemir koji organizuje “Virgin Galactic“, Ričard Benson je predstavio najnoviju inovaciju – prvo avionsko gorivo sa niskim nivoom ugljenika. Ideja iza ove inovacije jeste u smanjenju količine ugljen-monoksida koji se prilikom sagorevanja emituje u atmosferu. U “Virgin Atlantic“-u predviđaju da će goriva ovog tipa učiniti da se prepolovi količina ugljenika koja se emituje. “To može dovesti da avionska industrija od prljave, postane jedna od najčistijih”, rekao je i sam Benson na svom blogu. Ova inovacija je možda i logična s obzirom da Virgin i Benson ulaze u posao reciklaže.

slika preuzeta sa zvaničnog bloga Ričarda Bensona

Google ukida svoj društveni servis “Buzz”! Da li uopšte znate šta je “Buzz”? To je prvi Google projekat koji je označio da i ovaj gigant ulazi u svet društvenih mreža. Trebalo je da bude veza između Twitter i Facebook naloga i da posluži za razmenu mišljenja, web adresa i drugih sadržaja. A onda se pojavio “Google+” i samim tim “Buzz” servis je postao prevaziđen. Prošle nedelje, na zvaničnom Google blogu, najavljeno je da se “Buzz” i svi alati u vezi sa ovim servisom napuštaju i da će se umesto njih, fokusirati na razvijanje “Google+” servisa.

Ako ste nekada igrali igrice na konzolama ili računarima, sigurno ste čuli za Duke Nukem, ako ne i igrali. Pre nekog vremena, konačno se pojavila i 3D verzija, koja je nekoliko puta odlagana. Naravno, danas postoje mnogo kompleksniji i kvalitetniji naslovi u svetu “pucačina”, ali Duke i dalje uspeva da oduševi mnoge. Uglavnom one koji su uz njega odrasli. Da stvar bude još bolja, najavljeno je da će 3D verzija uskoro doći i naAndroid platformu, pa se očekuje da će se ovaj retro naslov vratiti na scenu. Datum objavljivanja nije naveden, ali se nadamo da ćemo uskoro moći da preuzmemo Djuka sa Android Market-a.