Mosquito_by_Lilian_art
Mosquito_by_Lilian_art

“Malarija” projekat na delu

Ako ih ne možeš pobediti… Ti probaj laserom!

Ilustracija: Lilian-art

Posle duge i hladne zime, leto nam je više nego potrebno. Ali uvek postoji ono “ali”…

Konačno da na sebi ne nosimo slojeve garderobe i napunimo baterije pozitivnom energijom. Ovo leto je bitno i zbog Svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoafričkoj republici ali to nije tema ovog teksta.

Čim je došlo bolje vreme, svako se uputio ka svom omiljenom šetalištu pored reke ili u parku da uživa u prirodi. I taman kada smo se opustili, podsetili su nas da su tu i da nas vrebaju. “Prskali” su ih 2 dana i činilo se da smo sigurni, ali počeli su da se smenjuju kišni i sunčani intervali u toku dana, vlažnost vazduha je porasla i stvorili su se uslovi da uzvrate udarac. Da, da… Komarci!

Više radova umetnika pogledajte na stranici http://lilian-art.deviantart.com
Mosquito by “Lilian art”

I kada dosadi jurnjava po stanu ili kući sa dosadnim komarcima, čovek razmišlja da li postoji neko pametnije rešenje kako da ih zadrži van svog životnog prostora. Ukoliko zavirite u kompjutere ljudi koji su iz IT branše, sigurno ćete naći barem jedan program koji služi za borbu protiv komaraca. Kako god da se zovu i da su besplatni ili plaćeni, funkcija je ista – generisanje visokofrekventnog zvuka u rasponu od 16 do 20 kHz. Čak postoji i ime za frekvenciju od 17,4 kHz – “komarac frekvencija”. Odrasle osobe uglavnom ne čuju ovaj raspon ali bi komarce trebalo da odbija. Na žalost, ovi programi ne pomažu u borbi sa “dosadama”.

I šta na kraju ostaje? Ako ih ne možeš pobediti, pridruži im se. Ne bih rekao. Moguće rešenje nam je prikazala grupa “Intellectual Ventures” na ovogodišnjoj TED konferenciji. “Intellectual Ventures” je grupa koja okuplja oko sebe pronalazače i ljude koji žele da svoje patente prikažu ali i da njima zarade. Jedan od projekata na kome radi “Intellectual Ventures” jeste “Malarija projekat” (“Malaria project”). U okviru ovog projekta, čija je osnovna ideja da se reši problem prenošenja opasne bolesti, prikazan je način borbe protiv komaraca – upotrebom lasera (!) Upravo zbog svoje specifičnosti, ova ideja predstavljena na pomenutoj TED konferenciji koja je inače mesto gde se slične ideje prezentuju ali i gde se raspravlja o njima. Kako je izgledala demonstracija, pogledajte u nastavku.

Možda na prvi pogled ova ideja izgleda ludo i preterano, ali je pokazatelj budućnosti koja nam dolazi i potvrda da i takva ideja može biti pretvorena u stvarnost. Nadam se da će Vas ovaj i slični projekti inspirisati da budete kreativni. Do tada, koristite neke klasične metode borbe  protiv komaraca jer, budite sigurni, ovakvo komplikovano i skupo rešenje, neće u skorije vreme stići u naš najbliži supermarket :

Linkovi: