Koji je gedžet za letovanje

Napravite pravi izbor

Obično se najveći deo priprema za letovanje odvija baš par dana uoči samog putovanja. Osim pripreme same garderobe i osnovnih stvari za ličnu higijenu, poslednjih godina brinemo i o tome koji uređaj poneti sa sobom na putovanje. Da li poneti samo fotoaparat i neki običan telefon, ili poneti samo telefon sa velikim ekranom ili ne – neka su od pitanja na koja se ponekad teško može odgovoriti, a da posle ne zažalite. Pomoćićemo vam oko ovog izbora.

Fotoaparat za letovanje

Osobe kojima nije bliska reč “gedžet” obično sa sobom na letovanje nose najobičniji digitalac, bez puno funkcija. Današnji predstavnici ove grupe proizvoda imaju mnogo megapiksela (uglavnom preko deset) i prave pristojne fotografije za pamćenje vašeg putovanja. Iako se ne mogu pohvaliti vrhunskim kvalitetom snimaka, na kojima biste kasnije poželeli da ponešto i zaradite, nećete zažaliti ako se oslonite samo na ovog “mališu”. S obzirom da uglavnom imaju i opciju snimanja video snimaka, običan digitalac je kao švajcarski nož za putovanja. Sve što vam je dodatno potrebno jeste memorijska kartica sa dosta gigabajta prostora.

Za one druge, foto-amatere i profesionalce, odmor bez pravog DSLR fotoaparata sa mnoštvo objektiva nije pravi odmor u kome će uživati. Što se tiče marke samog uređaja, koju god da izaberete, niste napravili loš izbor. Deo pripreme za putovanje u kome se može napraviti propust jeste izbor objektiva. Uvek imajte na umu kakve biste fotografije želeli da napravite. Mi vam predlažemo da uz jedan regularni zum objektiv obavezno ponesete i jedan tele-zum objektiv za panoramske fotografije ili nekih udaljenih detalja do kojih se teško stiže. Uz ove fotoaparate, predlažemo upotrebu više memorijskih kartica (zbog veličine fajlova).

MP3 plejer

Iako pomalo zaboravljeni, mp3 plejeri su i dalje u upotrebi zbog svoje specifične funkcionalnosti – slušanje muzike bez dodatnih opcija. Kada ste na putovanju ili ste već na vašoj destinaciji za odmor, ponekad vam više prija da odslušate vašu omiljenu pesmu nego zvuke koji stižu iz obližnjih kafića i restorana. Ukoliko ste se odlučili za odlazak na planinu u toku vrelih letnjih dana, duge šetnje po neiskvarenoj prirodi često može da se dopuni zvucima omiljene pesme, ali, ipak, možda u ovom ambijentu treba uživati u tišini koju priroda pruža. Na plaži, gde je ponekad buka jedva podnošljiva, nije loše imati mp3 plejer pored sebe, barem dok se sunčate. Nedostatak drugih funkcija poput opcije za telefoniranje, ovaj gedžet čini jednim od onih koji vam pomažu da se malo izolujete od svojih rutina ali i od dosadnih poziva sa posla, i na taj način uživate u odmoru.

Telefon i tablet za letovanje

U poslednje vreme, mobilni uređaji nam više služe kao prenosni kompjuteri nego što ih koristimo za osnovne funkcije zbog kojih postoje. Ipak, uz razvoj ove vrste proizvoda, očekivano je da nam telefon ili tablet zamene sve više uređaja odjednom – telefon, kompjuter, fotoaparat, mp3 plejer, knjiga… Samo na osnovu ovih par detalja može se zaključiti da je u suštini potrebno samo da ponesete npr. telefon i to je to. Ali i tu ima caka.

Ukoliko se odlučite da na letovanje nosite jedan ovakav multifunkcionalan uređaj, koji je pri tom lep i sa velikim ekranom, postoji par stvari o kojima treba voditi računa. Prva i osnovna stvar su roaming usluge. Ako nemate potrebe da koristite Internet roaming (koji je uvek skup), potrebno je proveriti da li ste sve podesili da vam se telefon ili tablet ne bi sam “kačio” na Internet i pravio neplaniranu potrošnju. Ovo se odnosi na ažuriranje softverskih rešenja koja koristite na svom telefonu, kao i automatsko ažuriranje vremenske zone i provere E-mail naloga, statusa na društvenim mrežama… Obično na svim “pametnim” uređajima postoji jedna “pametna” opcija koja se odnosi na dozvoljavanje upotrebe Interneta u roamingu – prosto isključite ovu opciju i to bi trebalo da bude dovoljno. Ipak, ukoliko niste sigurni da ste sve uradili kako treba, postoji i jedna dodatna ali malo gruba opcija – izbrišite podešavanja za Internet sa vašeg telefona barem dok ste na letovanju. Kada se vratite, možete ponovo podesiti vaš telefon i nastaviti da ga koristite kako ste navikli.

Druga stvar je fizičko stanje sâmog telefona/tableta i šta se njemu fizički može dogoditi. Iako su ovi uređaji napravljeni da mogu da se koriste na “normalnim” temperaturama, gde vladaju razni vremenski uslovi, treba voditi računa da oni ostanu “čitavi”. Kao obavezan deo dodatne opreme za ovakav uređaj jeste zaštitna maska (plastična ili silikonska) i zaštitna folija za ekran (posebno ako je u pitanju touchscreen uređaj). Uz sve ove dodatke, treba znati i sledeće: vaš telefon (uglavnom) nije otporan na prašinu, pesak i bilo koji oblik tečnosti tj. vlage. Ovo znači da ukoliko se šetate tik uz obalu mora gde je vazduh svež, i koristite vaš uređaj, nemojte se iznenaditi ako posle nekog vremena otkrijete da je povećana vlaga u vazduhu napravila štetu na samom uređaju. Isto važi i za plažu – ne morate gurnuti telefon u pesak da bi se on našao u vašem uređaju. Dovoljno je i da vetar nanese te fine čestice pa da šteta ponovo nastane.

Treća stvar koju bismo izdvojili jeste veličina uređaja. S obzirom da se u letnjim mesecima, a posebno kada ste na odmoru, nose šercevi koji sami po sebi imaju nedovoljno velike džepove za vaš uređaj, treba razmisliti da li vam je baš potreban telefon od 4 ili 5 inča. U ovim situacijama, možda je bolje SIM karticu ubaciti u neki “jednostavniji” i manji telefon koji može da stane u svaki džep. Iako ste možda navikli da koristite velike ekrane, nemojte zaboraviti da ste na letovanju i odmoru i da je poenta da se odmorite od vaše svakodnevnice. To podrazumeva i sve opcije koje vaš multifunkcionalni uređaj vama pruža.

Koji god gedžet da odlučite da ponesete sa sobom imajte na umu da ste na odmoru. Iskoristite maksimalno slobodno vreme koje ste rezervisali i napunite baterije pozitivnom energijom. Kada se vratite sa vašeg letovanja, ta energija će vam mnogo značiti.