Udaljite se od svojih problema

Nije sve u našim rukama

Koliko problemi mogu da utiču na naš život vidi se po tome što su baš oni izazivači mnogih bolesti. Stres je jedan od najvećih neprijatelja ljudskom organizmu. Kada se problem javi, svu energiju ulažemo ne bi li ga rešili.

Da problemi mogu ozbiljno da naruše naše zdravlje svi već dobro znamo, a da se to ne bi dogodilo, potrebno je da ostanemo verni sebi i u najtežim danima. Samo jedna negativna karika može da izbaci ceo naš život iz ravnoteže. Tako je moguće da upropastimo odnos sa rodbinom, prijateljima, partnerom, zanemarimo fakultet, posao i zapostavimo sve dobre odluke.

Život nije muka i žrtvovanje. Mnogo je onih koji život vide kao patnju. Osećaju se živima samo ako brinu čak i o tuđim problemima. Dan im je uspešan ako na svoja leđa stave novi teret. Ljudi naviknuti na teškoće do uživanja nisu uspešni u ulozi prijatelja, roditelja, niti partnera. Jednostavno, sa ovakvim razmišljanjem odbijaju sve pozitivno i stvaraju o sebi sliku žrtve koja nikome nije privlačna. Zato ne dozvolite da previše brinete. Ovo ne znači da bi trebalo da zanemarite svoje probleme, već da u vanrednim situacijama ostanete pribrani i svoji.

Rešenje problema ponekad ne zavisi samo od nas, i to je ono što ga čini još težim. U ovom slučaju bitno je da zaštitimo sve ono što nas čini srećnima. To ćemo uspeti samo ako prihvatimo da trenutno ništa ne možemo da učinimo i da moramo da se posvetimo sadašnjosti, odnosno udaljimo od problema. Potrebno je da svoju pažnju fokusiramo  samo na trenutne radnje, bez lutajućih misli i rasipanja energije.

Zdravlje možemo da sačuvamo samo ako u nepovoljnim situacijama pratimo svoj organizam, poslušamo razum, ali i intuiciju. Tišina i intrapersonalna komunikacija je ono što nam je potrebno u  ovakvim danima. Vodite brigu o svom životu i ljudima koje volite. Ne dozvolite da vam problemi unište ni jedan dan.

foto:publicdomainpictures