Foursquare - foto DragonStyle
Foursquare - foto DragonStyle

Kao GPS Fejsbuk, ali pojam za sebe

Foursquare – gde sam ja a gde si ti…

Izlazite večeras. Društvo vam predlažete da dođete u novi klub ali ne znate gde se nalazi. Podignete telefon i na njemu vidite – već svi su tamo i čekaju samo vas…

Ok, stigli ste. Zabava je sjajna, ali ne možete da dočekate sutrašnji dan da objavite svima gde ste bili. Ponovo ćete posegnuti za svojim mobilnim telefonom i javiti svima gde ste, jednim klikom.

Danas je ovakav scenario moguć zahvaljujući jednom mladom društvenom internet i mobilnom servisu – Foursquare. Sam servis počiva na sličnim principima kao i Facebook (deljenje informacija sa prijateljima i svima ostalima), ali dodaje i novinu – GPS lokaciju. Korišćenje je besplatno i sve što je potrebno za upotrebu je aplikacija na vašem telefonu (Android, iPhone, Windows Phone, Blackberry, Symbian). Telefon mora posedovati GPS prijemnik i imati mogućnost pristupa internetu.

Uz deljenje lokacije sa prijateljima, predviđeno je da se uz prijavljivanje na lokaciju, dobijaju i poeni koji vam donose virtuelne nagrade – bedževe. Bedževe nije tako lako dobiti ili otključati. Jedan od primera je i jedan astronaut koji je u toku svog putovanja kroz svemir otključao bedž NASA istraživača. Na sajtu Foursquare možete pratiti vaš napredak.

Pored poena, korisnici ovog servisa su ohrabreni da podele i neki komentar o lokaciji i tako budući posetioci dobiju dobru informaciju više iz prve ruke. Kako je ovaj servis izmenio naše živote, pokazuju mnoge aplikacije i novi internet servisi čiju osnovu čini Foursquare.

Sigurno među momcima koji čitaju ovaj tekst ima onih koji su se za neko mesto za izlazak odlučili samo zato što tamo dolazi mnogo lepih i slobodnih devojaka. Pošto je ovakvo razmišljanje potpuno racionalno (i normalno) kreatori DateSquare servisa su omogućili svojim članovima i korisnicima da dobiju informaciju u kom kafiću ili klubu se večeras devojaka i žena prijavilo. Ta informacija bi trebalo da zagarantuje provod na tom mestu. Naravno, osim ove informacije, drugih nagoveštaja nema tj sve zavisi ponovo od vas i od vaše taktike).

Sa druge strane, za ljubitelje piva, aplikacija Grab Another Beer predstavlja pravi mali tefter gde će upisivati koje pabove (ili kafiće) su posetili i koje su pivo konzumirali. Naravno, u zavistnosti da li vam se pivo dopalo, znaćete da li da i sledeći put dođete na isto mesto ili pak preporučite ga drugima.

Da se pripadnice lepšeg pola ne bi osećale zapostavljenima, za njih je kreirana aplikacija za šoping. Fashionsquare je aplikacija koja će pomoći u kupovini, jer uz nju se može saznati gde je trenutno popust, gde su stigle nove krpice i po kojoj ceni, a gde je gužva zbog rasprodaje. Za sada aplikacije je dostupna samo za iPhone telefone koji je i onako najčešći izbor kupoholičarki).

Osim ovako polu ozbiljnih servisa, Foursquare je inspirisao i neke vrlo ozbiljne projekte.

Jedan od takvih projekata, koji je privukao mnogo pažnje je servis pod nazivom Please Rob Me (molim vas, opljačkajte me). Kako Foursquare servis omogućava da promenu svoje lokacije objavite i na vašem Twitter nalogu, ovaj sajt ih je skupljao i objavljivao. Na taj način sajt je prikazivao već javno dostupnu informaciju, koja kuća ili stan su prazni i kao takvi, dobra meta pljačkaša.

Cilj ovog sajta nije bilo povećanje kriminala ni u kom smislu već privlačenja pažnje na ključno pitanje koje je trenutno aktuelno na internetu – koliko su vaše informacije zaštićene i koliko je mudro deliti je baš uvek i sa svima i u kojoj meri. Pošto je poslužio svojoj svrsi, sve kompromitujuće informacije su sklonjene. Sada je samo podsetnik svima koliko se daleko otišlo sa pre-deljenjem informacija bez razmišljanja o posledicama.

Sam Foursquare servis u svojoj bazi ima veliki broj objekata raznih kategorija – kafići, klubovi, hoteli… Kategorije uglavnom popunjavaju objekti iz Severne Amerike i Zapadne Evrope, ali postoji i objekti iz naše zemlje i naših gradova. Osim postojećih, mogu se dodati i drugi objekti na mapi.

Zahvaljujući bazi upisanih objekata i korišćenja dostupnih aplikacija za navigaciju (Bing ili Google maps), veoma lako možete se uputiti do odabrane lokacije. Samo ne zaboravite da se preko servisa i prijavite ne biste li skupili poene.

Koristeći ovu bazu, kreativni timovi ili pojedinci su na osnovu ovog servisa, po principima njegovog funkcionisanja, napravili i njegovu alternativu za igru. FoursqWar je jedna od takvih alternativa gde se osvajate i branite osvojenu teritoriju kroz posećivanje lokacija. Trenutno, verzija ove aplikacije postoji samo za iPhone telefone, ali je sjajan pokazatelj koliko je tanka linija između realnog i imaginarnog sveta koji vas okružuje.

Najavljivali su ga kao drugi Fejsbuk, ali je je ipak postao mreža za sebe. Na tržištu nije sam, ali je rodonačelnik geolokacijskih društvenih mreža gde je lokacija predmet deljenja.

Pitanje se postavlja – gde ste bili i gde ste sada?