Facebook video AD
Facebook video AD

Facebook uskoro kreće sa video reklamama

Ako nas nešto može iznervirati dok gledamo film na nekom TV kanalu jesu dugotrajne reklame koje prekidaju užitak. Nešto poput toga sprema i Facebook sa svojim video reklamama.

Iako smo se već privikli na viđanje Facebook sponzorisane objave, preporučenih “lajkova”, sugerisanih “prijatelja” u okviru naše liste novosti (news feed), Facebook uvodi još jednu novinu u reklamiranju sadržaja – video reklame koje će se same pokretati. Kako je zamišljeno da to funkcioniše?

Kao i sponzorisana objava, u okviru novosti koje vidite na svom Facebook pregledu, pojaviće se sponzorisana video reklama. Ali do sada, vi kao korisnik ste bili u mogućnosti da odaberete da li ćete kliknuti na tu objavu ili ne. Od ovog četvrtka, kako je najavljeno, Facebook će omogućiti da ukoliko se sponzorisana video reklama pojavi na vidljivom delu ekrana, ona sama će biti pokrenuta i vama prikazana.

I naravno, odmah vam (kao i nama) na pamet pada sledeća taktika – čim vidite sponzorisanu reklamu, bez obzira da li je video ili ne, vi ćete brzo “skrolovati” stranicu gore ili dole, kako biste što brže i lakše preskočili tu reklamu. Po prvim najavama, ovo će biti dobra taktika, ali treba imati na umu da se Facebook svakog dana sve više usavršava tako da će biti sve teže izbegavati ovakve reklame.

Na kraju, vi Facebook i ne koristite u svrhu igranja igre “izbegni Facebook reklamu” već u svrhu komunikacije sa drugima. I to je jedna od karata na koju mozgovi Facebook-a računaju. Iako će ovo Facebook nekome učiniti dosadnim i možda vas odbiti od dalje upotrebe, očigledno su toliko veliki da kada na istu vagu stave novac koji će zaraditi od ovakvog vida reklamiranja i broj korisnika koji će otići na druge društvene mreže, oni imaju računicu.

Ostaje nada da će, kao i do sada, pametni i dobri programeri sveta, naći način da kroz razne dodatke u pretraživačima Interneta, poput Chrome-a i Firefox-a, ove reklame onesposobe kako bismo i dalje koristili Internet onako kako nam odgovara.

A prekidanje filmova i serija ostavljamo TV kanalima, jer oni to ipak najbolje rade, zar ne?