DLNA svuda oko nas

Da li nam je potrebna i čemu služi?

Da li ste ikada poželeli da muziku koju u toku dana slušate na svom telefonu pustite na svom kućnom ozvučenju? Ili možda omiljeni film koji čuvate na svom kompjuteru odgledate na vašem TV-u? I sve to bez posebnih kablova? To je moguće uz DLNA tehnologiju…

S obzirom na veliki tehnološki napredak koji nas okružuje poslednjih nekoliko godina, prenosivost i bežičnost su jedne od glavnih osobina uređaja koje koristimo skoro svakodnevno. DLNA je jedna od tih bežičnih tehnologija koja za cilj ima da nam olakša našu svakodnevnicu.

DLNA je u stvari neprofitna organizacija osnovana od strane Sony korporacije još sredinom 2003. godine i odgovorna je za definisanje standarda koji omogućavaju deljenje digitalnih multimedijalnih sadržaja između uređaja.

Iako je ova tehnologija na početku svog postojanja bila vezana za veoma skupe uređaje dostupne samo određenom broju korisnika sa dubokim džepom, danas se DLNA npr. može koristiti na skoro svakom Android uređaju iz srednje više klase cena. Takođe, ista tehnologija se sada skoro standardno ugrađuje u praktično sve TV prijemnike novije generacije, a koji su dostupni na mnogim tržištima, uključujući i domaće tržište. Određeni proizvođaču kućnih i mobilnih uređaja ovu tehnologiju i njene delove nazivaju i drugim imenima (poput Samsungovog „AllShare” servisa) ali je funkcionalnost ista ili proširena.

DLNA

Ukoliko posedujete kućno ozvučenje i mobilni telefon koji podržavaju ovu vrstu tehnologije, da biste ih povezali, potrebno je postojanje samo jedne stvari – veze između ovih uređaja. Uglavnom, DLNA uređaje ćete koristiti u svom domu ili u bliskom okruženju drugih DLNA uređaja. Za to se najčešće koristi lokalna bežična (Wi-Fi) mreža na koju su svi uređaji „zakačeni”, ali se može koristiti i Internet veza uz određene dodatke i podešavanja ali se tada gubi jednostavnost koja krasi ovu ideju.

Kako ovo sve funkcioniše, pokazaćemo vam na primeru DLNA kućnog ozvučenja (npr. kućni bioskop). Sva muzika koju volite da slušate, nalazi se na vašem mobilnom telefonu koji podržava DLNA tehnologiju, a u vašem domu već ste postavili bežičnu (Wi-Fi) mrežu na koju su svi pomenuti uređaji povezani. Na važem telefonu, izborom opcije za deljenje muzike pred vama se postavlja izbor na kom uređaju želite da je reprodukujete. Izborom kućnog ozvučenja lista muzičkih numera sa vašeg telefona u trenutku biva reprodukovana na zvučnicima. I to je to – nema nikakvog dodatnog ili komplikovanog podešavanja. Isti proces važi i za slike ili video bez obzira sa kog uređaja reprodukujete sadržaj.

N9 DLNA

Ukoliko želite da na ovaj način povežete svoje uređaje, ali da pritom nemate previše kablova oko sebe, predlažemo da sami probate prednosti ove tehnologije, ako već posedujete DLNA uređaje. A ukoliko ste u procesu kupovine nekog od spomenutih uređaja, možda nije na odmet imati i ovu opciju na pameti. Možda vam zatreba.

Više od samoj tehnologiji i uređajima koji podržavaju ovu tehnologiju možete saznati na zvaničnoj prezentaciji DLNA.org.