fn09 2015 landscape muva

Čuda su svuda

 

Najznačajniji festival nauke u jugoistočnoj Evropi, Festival nauke, pod sloganom „Čuda su svuda“, održaće se u Beogradu po deveti put, i to na sasvim novoj lokaciji – Beogradskom sajmu, tradicionalno prvog vikenda u decembru – 3,4,5. i 6. decembra.

Kao i prethodnih osam godina, i ovog puta, četiri dana nauka će biti glavna tema o kojoj će raspravljati hiljade posetilaca festivala, pre svega školarci iz celog regiona. Najluđi naučni eksperimenti koji pomeraju granice mogućeg, druženje sa mladim naučnicima iz celog sveta, naučni šou-programi i predavanja koja ispituju sve što se do sada znalo u naučnom svetu, spremni su da razigraju sve mlade umove željne izazova i novih saznanja.

„Deveti Festival nauke donosi veliku novinu u vidu preseljenja na Beogradski sajam. Ovo je velika promena za festival ali i znak da smo spremni da rastemo. Na skoro 6000m2, u halama 3 i 3A, nastavljamo misiju Festivala nauke a to je promovisanje nauke, naučnika i naučnih otkrića, poklanjanje posebne pažnje prevođenju naučnog jezika u jezik svakodnevice, razumljiv svim posetiocima Festivala. Uz podršku sponzora i prijatelja manifestacije ali i naučnih institucija, ambasada i kulturnih centara, osim prostora koji donosi veći komfor pomerili smo granice i kada su sadržaji u pitanju. Deveti Festival nauke predstaviće domaćoj javnosti nove i interesantne goste iz inostranstva, a prvi među njima je prava naučna zvezda i TED predavač – neuronaučnik i inženjer Greg Gejdž (Greg Gage) koji nam stiže iz Amerike“, istakla je direktorka beogradskog Festivala nauke, Ana Jovanović.

Da naučna edukacija može biti zabavna, uzbudljiva i svima dostupna pokazaće 42 naučne postavke smeštene u Hali 3 Beogradskog sajma. Kroz interakciju publike, humor i teatralne elemente zajedno sa više od 550 naučnika cilj Festivala nauke jeste da probudi radoznalost i pretvori iskustvo učenja nauke u nezaboravnu avanturu. U Međunarodnoj godini svetlosti, Festival nauke posebnu pažnju pokloniće hologramima, laserima i optičkim vlaknima, pored toga predstaviće nauku koja se bori protiv kriminala – forenziku, najuporniji će imati priliku da „uhvate vetar“, ekološki osvešćeni će saznati kako se pročišćava voda, zašto bez kraljice u mravinjaku nema života, koji su potencijali jedne matične ćelije…

Najradoznaliji će moći da uđu u Okeanijum, a zbog velikog interesovanja radionice za najmlađe dobiće svoje staro-novo ruho na 9. Festivalu nauke. Ekspertinejdžeri, mladi koji pokazuju sklonosti ka istraživačkom pozivu, predstaviće vršnjacima primenjenu nauku i predložiti nastavnicima kako da u učionici pretvore nauku u zabavu.

“Voda, vatra, prirodni gas, vetar, mravi, geologija i pedobiologija, stomatologija za nas i naše kućne ljubimce, klima i klimatske promene, virus besnila, lekovite biljke i opijati maka, viseće bašte, laseri i puno ogleda u mraku, refleksi i nervni impulsi, moždani talasi i nervni sistem bubašvabe, komponovanje elektronske muzike, život neolitske šerpe, prave kosti dinosaurusa, modeli praistorijskih vilin konjića, optičke iluzije, utočište za ptice, fotosinteza i još mnogo toga…

Nauka je dugotrajna zabava i uzbuđenje koje okružuje svako istraživanje: bilo ono usmereno ka nekom pitanju koje nas interesuje samo zarad saznanja o toj pojavi/pojmu, bilo ka pitanjima od suštinskog značaja za opstanak naše vrste. I taj lični doživljaj pri istraživanju se oseti na svakom koraku na Festivalu nauke. Naši učesnici su srećni da svoja i ostala saznanja iz oblasti kojom se bave podele sa posetiocima, da im ukažu na značaj svoga rada i da pokažu koliko je svaki segment nauke bitan za sve nas. Posetioci mogu da se prepuste i uživaju, jer entuzijazam koji se oseti na Festivalu je zarazan i prkosi svim spoljašnjim uticajima!”, rekla je Aleksandra Patenković, koordinatorka za sadržaje 9. Festivala nauke i istraživač saradnik Instituta za biološka istraživanja “Siniša Sanković”, Univerziteta u Beogradu.

U sklopu međunarodnog programa, Festival nauke imaće zadovoljstvo da bude domaćin gostima i centrima za promociju nauke iz Italije, Estonije, Izraela, Francuske, Slovenije, Austrije i Amerike. Fokus ovogodišnje naučno-fantastične bine, ali i radionica, biće biorobotika, nauka o mehurićima, klimatologija, gasologija, gravitacija, fizika zvuka, neuronauka, sviranje na laserskoj harfi, ali i jednostavni eksperimenti krojeni za kućne radionice koji oduševljavaju sve uzraste.

U susret završnoj konferenciji predstavnika 57 zemalja u Parizu, koja ima za cilj da se suoči s klimatskim promenama, u saradnji s Francuskim institutom u Beogradu, na 9. Festival nauke stiže trupa „Les Atomes Crochus“ s interaktivnim naučnim šou programom „CLIMAT-EAU-LOGIE“, koji kroz priču o vodi, njenim fizičkim i hemijskim svojstvima, podiže svest o ovom fragilnom i retkom izvoru.Gosti iz Francuske održaće i obuku za naučne komunikatore u Nišu.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode. Osmi Festival nauke, za četiri dana, posetilo je 26.000 ljudi, od kojih 17.000 osnovaca i srednjoškolaca iz više od 450 škola iz cele Srbije, kao i iz regiona.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom “Budućnost na delu”, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija.  Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.

Prijatelj manifestacije je MT:S. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Francuski institut, Institut Servantes, ambasade Sjedinjenih američkih država, Izraela i Italije.

Sponzori devetog Festivala nauke su Elektroprivreda Srbije, Erste banka, Beogradski sajam i Grafix.