urbana voznja bez zagadjenja - YikeBike - LookerWeekly.com
urbana voznja bez zagadjenja - YikeBike - LookerWeekly.com

Urbana vožnja bez zagađenja

Simpatičan način da se pređe od tačke A do tačke B

YikeBike, kompaktni električni bickl, osmišljen je da u potpunosti redefiniše naše poimanje ličnog transporta od tačke A do tačke B.

Za razliku od standardnog bicikla, YikeBike više potseća na prve bicikle – ima veliki prednji točak dok je zadnji, ne nešto veći od pomoćnih točkova na vašoj “Poniki” na kojoj ste učili da vozite (8 inča). Težak je tek 10 kg i samim tim je više nego pogodan za nošenje – kada morate da se vozite javnim prevozom ili da uđete u neku zatvorenu prostoriju. Osim lakoće nošenja, to što se ovakav bicikl može sklopiti znači i da vam nije neophodan podrum ili terasa da ga negde sklonite. Dovoljno je i da ga ćušnete ispod kreveta ili pored ormara i to je to. Sklapanje se može završiti u roku od 20 sekundi!

highresolution59 Na samom telu bicikla, izrađenog od superjakih i lakih ugljeničnih vlakana, ugrađeni su i pokazivači smera, zbog skretanja ali i stop svetla radi sigurnosti. Ubrzanja su podešena da budu kratka a maksimalna brzina je limitirana na 25 km/h. Posebno izrađeni motor ima snagu od 1kW koji ima bolji odnos snage i težine od mnogih sportskih automobila. Prednji točak je veličine 20 inča i predviđeno je da omogući stabilnu i prijatnu vožnju.Kako je ovo bicikl na električni pogon, emisija štetnih gasova ali i stvaranja buke ne postoji. Autonomija nano litijum fosfat baterije je veoma skromna – samo 10 km sa jednim punjenjem. Ali je sjajno to što za njeno punjenje nije potrebno više od 40 minuta.

YikeBike je već počeo da se isporučuje svojim novim vlasnicima, uprkos astronomskoj ceni za jedan bicikl – 3,595 $. Cena je na kraju krajeva i očekivana u skladu sa materijalima koji su korišćeni kao i sa samom idejom koja stoji iza ovog projekta.

Nakon svega rečenog, sigurno nas očekuje “zelenija” budućnost. Ali sa ovom cenom, trenutno će se više ljudi odlučiti za polovnog zagađivača.

highresolution72