Appear.in
Appear.in

Appear.in – brzo do video konferencije

Da li ste znali da vam za video konferenciju preko Interneta više nisu potrebni razni programi i dodaci? Sve što vam je potrebno je kompjuter sa kamerom i, naravno, Internet veza. Upoznajte najbrži način za video konferenciju – Appear.in!

Ako ste ikada bili u situaciji da vam je potreban Skype, Google Talk ili bilo kakav drugi video čet program a da pri ruci imate samo tuđ kompjuter, sigurno ste tada pomislili kako bi bio sjajno kada biste sve te aplikacije i vaše naloge mogli da ponesete sa sobom i svuda ih koristite. Naravno, čak i da možete to da uradite, potrebno je i da vaši sagovornici imaju iste “radne” uslove. Ali šta ako su i oni u sličnoj ili istoj situaciji kao i vi?

Komplikovanost kreiranja ovakve video konferencije, poslužila je programerima iz norveške kompanije Comoyo kao ideja da kreiraju servis pod nazivom Appear.in. Ovaj projekat je nastao kao deo istraživanja oko upotrebe WebRTC (Web Real-Time Communication) i HTML5 tehnologije. WebRTC je tehnologija koja za cilj ima da omogući video i audio komunikaciju, kao i razmenu podataka samo između pretraživača, bez ikakvih dodataka (plugin-ova).

Appear.in servis upravo funkcioniše kao i sama WebRTC tehnologija – na sajtu Appear.in – unesete jedinstveno ime za vašu privremenu “sobu” ili odaberete neko od ponuđenih, link ka ovoj “sobi” pošaljete vašim sagovornicima i nakon klika na link, veza je uspostavljena. Jedini preduslovi za korišćenje ovog srevisa, koji je još uvek u “beta” fazi jesu pretraživači – morate koristiti Google Chrome (verzija 28 ili noviji) ili Mozilla Firefox (verzija 22 ili noviji), s obzirom da su oni jedini koji trenutno podržavaju WebRTC tehnologiju.

Pored pretraživača, nakon pristupa vašoj konferencijskoj “sobi”, biće potrebno da odobrite korišćenje mikrofona i kamere od strane pretraživača, kako bi Appear.in servis mogao da se koristi.

Opcije koje su dostupne u trenutnoj verziji su:

  • dodela naziva “sobi” ili izbor od 2000 predefinisanih predloga
  • audio i video kontrola od strane korisnika
  • “fullscreen” podrška
  • različiti rasporedi za video komunikaciju i upravljanje rasporedom
  • deljenje lokalnog ekrana (screen sharing) – trenutno radi isključivo na Google Chrome-u

Kao što smo već naveli, Appear.in je još uvek u “beta” fazi pa se mogu očekivati po koja greška ili nekonzistentnost u pružanju servisa. Ipak, čini nam se da je za ovaj servis na vidiku svetla budućnost i da će imati sve više opcija za korisnike. Mi ga već koristimo, što predlažemo i vama.

[synved_info]Programeri koji su kreirali ovaj servis su Johan Grönberg, John Edvard Reiten i Vegard Edvardsen uz mentorsku podršku Thomas Bruun i Svein Willassen.[/synved_info]

[synved_warning]Probali smo ovaj servis i na našim Android telefonima koristeći Chrome i Appear.in je radio bez problema pa ga možemo preporučiti i za ovaj način upotrebe.[/synved_warning]