ID 10060343

Osmehom u jesenje dane!

Nastupa period hladnijih dana, manje je sunca i svetlosti te se i mi, hteli-ne hteli, „namračimo“.  Postajemo manje aktivni, manje se družimo i izlazimo. Melanholija, razdražljivost i apatija su ono što čini naše „jesenje“ biće. No,  ne mora uvek da bude tako.

Ukoliko osećate gubitak životne energije, odsustvo volje i libida, nesanicu, umor i problem sa koncentracijom, imate nagle promene raspoloženja, napeti ste i pod stresom, usamljeni ili apatični, a pri tom imate povećanu želju za hranom, slatkišima i alkoholom, patite od jesenje depresije.

Iako nam je sve sumorno, mračno i depresivno, čim sunce zamakne za oblake, ipak ima nade da uživamo i u jeseni. Svima nedostaje topla letnja lakoća življenja, kada je sve veselo i živahno. Ako vas i obuzmu „crne misli“, ne paničite! Ovde nije reč o kliničkoj depresiji, već o prolaznom periodu. Kako psiholozi kažu razlozi za ovakvo stanje su genetski i evolucijski.

Sve je stvar hemijskih procesa koji nam se dešavaju u mozgu. Naše raspoloženje uglavnom zavisi od sunca. Manje dnevne svetlosti uslovljava i slabije lučenje seratonina, hormona koji nam obezbeđuje dobro raspoloženje. Manje sunca- manje i vitamina D, koji nam pomaže da se izborimo sa depresivnim stanjima.

Vrlo je važno da se u jesenjem danu aktiviramo. Provodite što više vremena napolju, čak iako je tmuran ili kišni  dan. Svetlost se i kroz tamne oblake može izboriti i „obogatiti“ vam oko, kako biste se bolje osećali. Šetajte što više, videćete koliko je to delotvorno i za psihu i za telo.

Promenite ishranu u jesenjem periodu. Jedite što više ribe, koja bi vam nadomestila vitamin D. Jedite sezonsko voće i povrće.

Obogatite život novim jesenjim ritualima koji će vam činiti dobro i koje će vam doneti nove radosti. Uklonite teške zavese sa pozora, pustite da svetlost uđe u sobe. Radite sve ono što vam prija. Čitajte, zabavljajte se, šalite se…

Izbegavajte depresivne i tužne filmove, knjige ili ljude koji vam crpe energiju. Napravite svoj vlastiti azil, gde ćete se skloniti od ružne i sumorne svakodnevnice i gde ćete se opustiti po svojoj meri. Neka to bude samo vaše, intimno sklonište od svega što vam smeta. Vi ćete odlučiti koga ćete pustiti unutra.

Neka jesen bude vreme kada ćete se baviti sobom mnogo  više nego inače. Možda je ono idealno vreme da upišete časove plesa, pevanja, slikanja… Preokupirajte se nekim lepim hobijem, šta god to bilo. Okružite se dragim licima. Smejte se!

Poenta je da s jeseni ugodite sebi, da se radujete i sprečite crne misli da preokupiraju vaš dan.  Neka to bude eksperiment za sve buduće jeseni.

Promenite pristup gledanja na stvari te će i jesen poštedeti  vas svojih tamnih boja. Paleta crvenih, žutih i narandžastih tonova mogu da vam pruže novi doživljaj života i  da vas navedu  da uživate u jeseni!

foto: porbital at FreeDigitalPhotos.net