JDP logo
JDP logo

Jugoslovensko Dramsko Pozorište na vašem dlanu

Jedno od najstarijih pozorišta na našim prostorima, objavilo je svoju aplikaciju za Android i Apple uređaje, koju smo imali prilike da testiramo. Upoznajte JDP aplikaciju!

S obzirom na način komunikacije koji nam je tehnološkim napretkom nametnut, ne čudi što se i Jugoslovensko Dramsko Pozorište pridružilo ustanovama koje su se odlučile da tržištu ponude aplikaciju za mobilne uređaje. S obzirom da je u današnje vreme, kultura u nezavidnom položaju, a da nam je više nego potrebna, redakcija LookerWeekly magazina testirala je upotrebljivost ove aplikacije.

Aplikaciju možete preuzeti besplatno sa Google Play ili Apple Store prodavnice. Sama aplikacija je veličine oko 9 MB (za Android platformu) odnosno 14 MB (za iOS platformu) nakon što je instalirate i trenutna verzija je prilagođena uglavnom mobilnim telefonima. Iako smo je testirali i na tablet uređaju, stekao se utisak da to baš i nije najbolji način za upotrebu. Hajde da vidimo kako sama aplikacija stvarno radi…

Pokretanjem aplikacije, dočekuje nas veoma elegantan početni ekran sa logoom JDP-a. Pri inicijalnom pokretanju, aplikacija će od vas tražiti da izaberete jezik na kome želite da je koristite. Trenutno postoji podrška za srpski i engleski jezik, što je više nego što smo očekivali. Nakon odabira jezika, ovo podešavanje će biti zapamćeno pa vam isti izbor na istom uređaju neće svaki put dosađivati.

Prva informacija koju će vam JDP aplikacija ponuditi jeste aktuelni repertoar, kroz koji se krećete gore-dole. Izborom dana tj. predstave, aplikacija vas vodi na stranicu same predstave sa više detalja o njoj samoj – ko glumi, kada počinje, koliko traje,  sinopsis. Takođe, ovde možete i memorisati predstavu kako biste kasnije mogli da ponovo pregledate njene detalje, nezavisno od aktuelnog repertoara.

Nažalost, u toku testiranja aplikacije otkrili smo da je za normalnu upotrebu tj. pristup informacijama o repertoaru Internet veza na vašem mobilnom uređaju neophodna. Bez Internet veze, samo ukoliko na vreme prekinete ažuriranje podataka upotrebom tastera Nazad (Back), možete pristupiti ostalim statičnim podacima, poput linkova ka JDP profilima na društvenim mrežama ili informacijama o pozorištu. Ukoliko ne budete dovoljno brzi, aplikacija će prijaviti grešku u povezivanju sa serverom i nakon toga će se zatvoriti. Bilo bi mnogo bolje kada bi se određena količina podataka čuvala na samom uređaju, što bi povećalo upotrebljivost same aplikacije.

Tokom našeg testa, iskusili smo da i pored stalne Internet veze, dolazi do nedostupnost servera pa i to može biti uzrok zašto neće doći do ažuriranja podataka tj. aplikacija će ponovo biti zatvorena.

No, vratimo se tome kako sama aplikacija radi. U gornjem desnom uglu, nalazi se taster koji će vas odvesti na kalendarski pregled meseca odakle možete lakše izabrati dan koji biste odvojili za pozorišnu predstavu. Iako ćete ovako dobiti sličan pregled kao što je i već pomenuti pregled repertoara, verujemo da će mnogi upravo ovu opciju često koristiti zbog svog gustog životnog rasporeda.

Sa leve strane, prateći trendove u kreiranju aplikacija za Android platformu, JDP aplikacija “krije” dodatni meni gde se može pristupiti svim ostalim opcijama, uključujući i podešavanjima jezika (ukoliko je potrebna promena). Osim podešavanja, u ovom meniju ćete pristupati opcijama kao što su Repertoar, Vesti i posebne ponude, linkovima JDP-a na društvenim mrežama, sačuvanim predstavama i informacijama o JDP-u. Ovakva organizacija opcija je u mnogome učinila aplikaciju čistom i preglednom, sa fokusom na pravim informacijama – repertoaru.

Veliki plus ovoj aplikaciji dodaje i mogućnost rezervacije karata. Naravno, za ovu rezervaciju je neophodna Internet veza, tako da ukoliko trenutno niste aktivirali Internet vezu, ovaj plus postaje minus.

Na kraju, postavlja se pitanje da li da koristite ovu aplikaciju? Naš odgovor je DA! Ova aplikacija svom korisniku ima mnogo toga da ponudi i to na veoma praktičan i jednostavan način. Interfejs, organizacija informacija i fotografije sa predstava koje se menjaju s vremena na vreme u pozadini, ovu aplikaciju preporučuje ne samo budućim korisnicima već i drugim kulturnim ustanovama kao ideju u kom pravcu treba razvijati komunikaciju sa svojim posetiocima.

Nadamo se da će naša primedba u vezi sa stalnom Internet vezom i offline upotrebom biti uzeta u obzir i postati deo nove verzije. Aplikacije možete preuzeti putem linkova na kraju teksta.

[appbox googleplay com.kep.jdp]

[appbox appstore 711360339]