Screen Shot 2020 06 08 at 13.42.54

Uđite u najbrži evropski superkompjuter iz udobnosti vaše fotelje

Kompanije AMD i HPE su u kolaboraciji sa Računarskim Centrom Univerziteta Štutgart, omogućile do se putem virtuelne 360 ture, slično kao u Google Mapama, prošetate kroz halu u kojoj je instaliran najbrži superkompjuter na „starom“  kontinentu. Nedavno pušten u rad „Hawk“ superkompjuter u Računskom Centru Visokih Performansi (HLRS) Univerziteta u Štutgartu u Nemačkoj,  spada među najbrže superkompjutere na planeti i apsolutno najbrži sistem opšte namene za naučno i industrijsko računanje u Evropi.

Ova jedinstvena virtuelna turneja otkriva retki pogled iznutra u impresivno tehničko dostignuće kakvo je „Hawk“ superkompjuter. Dok se “šetate” po virtuelnom okruženju, između rekova superkompjutera ćete naći „hot-spot“ linkove do više tehničkih detalja o „Hawku“. Turneja takođe uključuje intervju sa dr Bastianom Kollerom, generalnim direktorom HLRS-a, koji objašnjava kako sistem funkcioniše i njegove aplikacije. Kao što je prikazano u obilasku, „Hawk“ superkompjuter se sastoji od 44 reka u kojima je smešteno preko 5600 računskih čvorova, što rezultira sa preko 720.000 procesorskih „Zen2“ jezgara druge generacije AMD EPYCprocesora.

Superkompjuter „Hawk“ je baziran na „Apollo“ platformi kompanije Hewlett Packard Enterprise (HPE) i dizajniran je za naprednu primenu u energetici, klimatskom modeliranju, saobraćaju i zdravstvu. Sa maksimalnim performansama od oko 26 petaflops (26 kvadriliona operacija u pokretnom zarezu u sekundi). Ilustracije radi, da biste uporedili ono što računarski sistem od „svega“ 1 petaflopa može da uradi u samo jednoj sekundi, morali biste da vršite jedno izračunavanje svake sekunde tokom 31,688,765 godina. Hawk omogućava naučnicima i inženjerima da vrše istraživanje većih i složenijih pojava, istovremeno podržavajući radne tokove koji intenzivno koriste podatke i koji kombinuju veštačku inteligenciju, analizu velikih podataka, duboko učenje i simulaciju.