ID 100264365

Roditelj definiše detetovu stvarnost

Današnja deca su izuzetno napredna. Informisana su i znaju mnoge veštine, ali i pored toga predstoji im saznavanje još mnogo čega, kako bi bila uistinu srećna i uspešna. Na nama je da ih naučimo brojnim veštinama važnim za socijalizaciju u savremenom društvu.

Roditeljstvo predstavlja divno životno iskustvo, i od samog rođenja deteta, život počinje da se menja. Roditelji prvi definišu detetovu stvarnost, i ustvari time bivaju prvi agens socijalizacije.

Vaspitavanje dece je složen proces, dok univerzalna formula uspešnog roditeljstva ne postoji.

Mi zapravo nikada nismo bili učeni, niti pripremani za ulogu roditelja. Ona se intuitivno nosi, po modelu ali i dodatnim nadograđivanjem. Usled nedostatka škole roditeljstva, sve se svodi na lični angažman i inicijativu.

Roditeljstvo predstavlja pre svega svakodnevni proces, koji sa sobom nosi brojne dileme, izazove, iskušenja i mogućnosti čiju kompleksnost treba da nose oba roditelja. Pri vaspitanju dece, postoje određena načela i principi koji su značajni, i koji predstavljaju elementarnu bazu zdravog vaspitanja.

Roditeljstvo nas svakako inspiriše da budemo bolje osobe, i svaki dan je pred nama izazov da iznivelišemo svoju ličnost. Iako su okolnosti različite u kojima dete odrasta, pozitivan stav roditelja je izuzetno značajan za sreću dece.

Ne zaboravimo da su reči veoma moćna stvar, stoga pažnja mora biti i na njima. U igri su ružne reči, ali isto tako i negativne izjave, koje mogu nositi određenu težinu neprimerenu njihovom uzrastu, i zato ne bi trebale da budu preteške. Zatim ponašanje treba da bude u skladu sa onim što govorite, jer tako im pružate primer za sve u životu. Stoga je izuzetno bitno imati u vidu kakve im poruke šaljemo.

Odnos poštovanja prema svom detetu takođe je jedno od postulata savremenog vaspitanja. Možda bi najbolji primer bio da tretirate svoje dete onako kako biste želeli da drugi tretiraju vas. Siguran i samouveren roditelj je ono što svako dete želi.

Iako današnje vreme nameće brz tempo života, naš zadatak je da budemo prisutni za svoju decu, u svakom pogledu. Zatim tu je i postavljanje pravila i granica koja su neophodna u svakom detinjstvu, a doslednost u istom slučaju je presudna za usvajanje. Takođe, jedna od značajnih stavki su i roditeljska očekivanja.

Ono što je sjajno i što se sigurno javlja kod svakog roditelja je sposobnost da uživamo u njihovoj sreći. Kroz osmeh naše dece i njihovo ispunjenje, živimo iskren osećaj sreće. Od njih puno učimo; da budemo zabavni, razigrani, spontani, iskreni i veseli, kao i da se zajedno smejemo.

Ono što nikako ne bi trebali da zaboravimo je to da ih puno mazimo i volimo.

foto:freedigitalphotos.net