414795 sword of vengeance

Fest: Srbija zemlja filma

Srbija postaje sve interesantnija zemlja za snimanje filmova, a brojne inostrane produkcije koje u sve većem broju dolaze u potrazi za idealnim lokacijama govore u prilog tome. Na FEST-u će premijerno biti prikazana dva filma inostranih produkcija koji su snimani u Srbiji – Tenor i Mač osvete.

Tenor je prvi južnokorejski film sniman u Srbiji, a za domaću produkciju bila je zadužena kompanija Viktorija film. Ova kompanija posluje preko 25 godina, a u bogatom portfoliju može da se pohvali projektima kao što su Mamula, u kojoj je glumio čuveni Franko Nero, Doktor Rej i Đavoli, Zona mrtvih…

Film Tenor je sniman na lokacijama u Beogradu kao što su zgrada srpskog parlamenta, Beli dvor, KUD Lola i Zemun koji su predstavljali nemački grad Sarbriken. Takođe, u filmu se pojavljuju i domaći glumci Dragan Mićanović, Nataša Tapušković i Marko Stojanović. Ovaj biografski film o čuvenom operskom pevaču koji gubi sposobnost govora na programu je 4. marta u 20h u Domu sindikata i 5. marta u 12h u Dvorani kulturnog centra.

Film Mač osvete britanskog reditelja Džima Vidona takođe je sniman na domaćim lokacijama. Izvršnu produkciju za Srbiju uradio je Red Production, koji ima dugu tradiciju saradnje sa stranim produkcijama, i godišnje oko 70 sprovedenih projekata. Tokom mesec dana snimanja, bilo je zaposleno oko 90 ljudi iz domaćih firmi, i 60 domaćih statista i kaskadera, uglavnom angažovanih iz Srpske kaskaderske asocijacije.

Huberta Von Liel, producentkinja iz Vertigo Films je izjavila da su veoma zadovoljni kako je proteklo snimanje: “Od jula ove godine, kada smo razgledali lokacije, do evo samog kraja snimanja, sve je proteklo bez zastoja i problema. Osim par glavnih glumaca, reditelja, i direktora fotografije, svi ostali, njih oko 150 su iz Srbije, i rade na najvišem profesionalnom nivou.”

Ovaj istorijski spektakl na programu je 5. marta u 20h u Domu sindikata i 6. marta u 14.30h u Dvorani kulturnog centra.

Tokom festivala, u okviru industry dela, biće upriličen okrugli sto na temu snimanja tj. servisa.