saran e1416912989529

Beogradska premijera: Mrešćenje šarana

Beogradska premijera predstave “Mrešćenje šarana” po komadu Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke biće izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu u petak,  28. novembra u 20h na Sceni “Rade Marković”.

Ova predstava otvorila je sredinom oktobra 85. sezonu Narodnog pozorišta Republike Srpske. Prema rečima Egona Savina, dramski opus Aleksandra Popovića za njega ima isti značaj kao i dela Šekspira ili Molijera.

“Kako nam se dogodilo da izgubimo trag najplodnijem srpskom piscu za pozorište? Možda je to nalog novog vremena u našoj kulturi – zabraniti ili skloniti Aleksandra Popovića? Između ostalog, jednostavno, Aleksandar Popović više nije u modi. Uveren sam da su neigranje i nagli zaborav ovog velikana posledica vulgarnih dnevnopolitičkih razloga, repertoarskog javašluka i palanačkih kompleksa naših novih pozorišnih rukovodilaca. Uveren sam da će nas budući istoričari pozorišta optužiti da smo ostavili da čame na policama Acinog literarnog špajza čudesne pozorišne đakonije nebrojenih boja, ukusa i mirisa. Popovićevo delo je najbolja teatarska turšija koju možete naći kod nas. Tu je i čeka – neotvorena, a uredno složena, neprocenjiva pozorišna zaostavština”, zapisao je Savin.

U ovoj komediji sa elementima farse igraju Željko Stjepаnović, Anjа Stаnić, Boris Šаvijа, Aleksаndаr Stojković, Zlаtаn Vidović, Nikolinа Jelisаvаc, Brаnko Jаnković i Sаndrа Ljubojević. Savin potpisuje scenografiju, a kostim je osmislila Jelena Stokuća.