povezane

“Povezane” žene bez muške figure

U okviru 16 dana aktivizma, tokom decembra 2023. godine, svaka zainteresovana žena može kontaktirati “Povezane”, neformalnu feminističku grupu koju su pet studentkinja društvenih nauka u Beogradu, putem istoimene instagram stranice i izložiti svoja, ili pročitati iskustva drugih. Ova akcija pokrenuta je u okviru edukacije ,,Od teorije do prakse u feminističkom pokretu’’, održane u Vrnjačkoj Banji od 26. do 29. oktobra, u organizaciji Alternativnog centra za devojke i Centra za ženske studije.

Grupa “Povezane”(povezane_) pokrenuta je sa ciljem da se koristeći društvene mreže skrene pažnju na patrijarhalne zahteve o neophodnosti postojanja muške figure -zaštitnika  u porodici i partnerstvu, kao i na probleme žena koje je nemaju. Takođe, želi da ukaže na važnost međusobnog feminističkog osnaživanja povezivanjem. 

Misija stranice je da da glas i snagu svim ženama i da ih ohrabri da se pridruže lokalnim grupama i feminističkim organizacijama, kako bi kroz zajedništvo bile jače. Kroz različita svedočenja, koja se anonimno mogu poslati, prikazivaće se kompleksnost odnosa ove grupe žena i devojčica sa socijalnim okruženjem. 

“Povezane” žele da putem ove stranice daju do znanja da je svaka žena vredna poštovanja i uljudnosti.