druzenje u tridesetim 61 1

Druženje u tridesetim

Sređivanje života zapostavlja prijateljstvo

Svi oni koji su u svojim tridesetim, sve manje izlaze i druže se. Razlog su posao i prezauzetost sređivanjem života. U ovom periodu, kod mnogih se javlja osećaj usamljenosti i nezadovoljstva.

Smanjena potreba za druženjem javlja se između 25-te i 35-te godine, a ovako nešto dešavalo se našim bakama i dekama, zatim roditeljima. U tom periodu završava se jedan životni ciklus. Prestajemo sa školovanjem, tražimo zaposlenje i ulazimo u brak. Sve to nam donosi promene i zahteva veliku angažovanost. Naše životne uloge se povećavaju pa prijateljstva, nažalost, ostanu zapostavljena.

Prijatelj je veoma bitan, jer je svedok svega onoga što vi jeste.Petpostavimo da ste gajili onu vrstu prijateljstva koje je iskreno, a sa prijateljem delili najdublje tajne. Svaki problem rešavali ste zajedno i prolazili najrazličitije životne situacije. Ovakvo prijateljstvo govori o velikoj duhovnoj povezanosti koja kada se prekine pod određenim okolnostima, može da dovede do velikog osećaja napuštenosti, nezadovoljstva pa i depresije.

Ukoliko smo nepažljivi, posao i brak su ono što ume da nas razdvoji od prijatelja. Iako smo posvećeni novim životnim ulogama, ne smemo da gubimo ulogu prijatelja. Bez prijatelja smo napušteni, jer oni čine našu individualnost koja nam je u vezi veoma potrebna kako ne bismo ušli u odnos zvani simbioza i izgubili sve ono što jesmo. Ukoliko zanemarimo svoj život pre braka, zapostavićemo sebe kao, sopstvenu sigurnost i sreću.

Posle nekog vremena sve dođe na svoje, ali period u kojem smo zapostavili prijatelje je teško nadoknaditi. Posao smo salvadali, ostvarili smo potomstvo, a ono što nam je potrebno jeste prijatelj. Nesreća je u tome što taj period od, otprilike, deset godina, osim što je veoma dug, takođe je i stresan za one koji nisu ušli u brak, a na poslu tapkaju u mestu. Zato bilo da ste od onih u braku ili ne, potrebno je da održavate vezu sa svojim prijateljima, bez obzira što niste više željni noćnih izlazaka provoda i mladalačkih razgovora. Pravi prijatelji umeju da prate promene jedni drugih i uspešno se prilagođavaju, bez obzira na nastale razlike. Ukoliko ih zapostavite, nikada više stvari neće biti iste. Prijateljstvo je baš kao i ljubavna veza, odnosno zahteva neprekidan rad.

Ako su vas prijatelji napustili, nije do vas, već do njihovg karaktera, sposobnosti, želja. Zato posvetite se svom životu bez potrebe da se oslonite na njih. Okrenite se svojim mogućnostima, radu, interesovanjima i vaš život će krenuti u dobrom pravcu. U svemu tome upoznaćete nova lica, prijatelje i nećete osetiti usamljenost.

Ako vas prijatelj pozove na kafu ne odlažite susret, jer nema boljeg trenutka od tog. Bitno je da sačuvate prijateljstvo, jer je pravo blago. Sve je lakše i lepše dok ste na okupu. Na žalost, mnogi toga postanu svesni tek kada nastupi loš period. Budite ljudi i neka vas promene ne menjaju na gore!

 

photostock at FreeDigitalPhotos.net