Dusan Petkovic photographer 31

LJULJAŠKE ZA DECU SA INVALIDITETOM U BEOGRADSKOM PARKU

POSTAVLJENE LJULJAŠKE ZA DECU SA INVALIDITETOM U BEOGRADSKOM PARKU NA 25. MAJU I U SPECIJALNOJ BOLNICI ZA CELEBRALNU PARALIZU I RAZVOJNU NEUROLOGIJU 

HUMANITARNA AKCIJA KOMPANIJE CATENA MEDIAI BEOGRADSKE AGENCIJE MPG REALIZOVANA NA DVE LOKACIJE U BEOGRADU

U Beogradu, u parku na 25. maju, (odmah pored ulaza na bazen Milan Gale Muškatirović) postavljena prva ljuljaška namenjena deci s invaliditetom.

Ljuljaška je posbena po tome što je dizajnirana tako da je deca mogu samostalno i lako koristiti, bez pomoći roditelja. 

Neposredno nakon postavljanja ove prve, postavljena je i druga ljuljaška u Specijalnoj bolnici za celebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Sokobanjskoj ulici,na radost dece iz bolnice, kojima je ova vrsta rekvizita više nego potrebna. 

LjuljaškuGepetto(Đepeto) proizvela je domaća firma Kreativni gradski centariz Beograda. Izrađena je od čelične noseće konstrukcije u kombinaciji sa vodootpornom šperpločom i lameliranom nosećom gredom. 

Ova lepa i humanitarna akcija inicirana je i realizovana zahvaljujući firmi Catena mediai agenciji MPG iz Beograda. Na samoj prezentaciji, osim realizatora humanitarne akcije prisutvovali su i predstavnici udruženja za invalide opštine Stari Grad, kao podrška čitavoj inicijativi. 

Akcija će se nastaviti i u narednim mesecima, tako što će se proširiti na još nekoliko beogradskih opština, a zatim i nekoliko gradova po Srbiji – kako bi deci s invaliditetom širom zemlje bilo omogućeno da se igraju u adekvatno opremljenim parkovima. Ova ideja fokusirana je i na inkluziju te dece, jer ih ohrabruje i nudi im mogućnost da u potpunosti i samostalno učestvuju u igri sa svojim vršnjacima i vršnjakinjama.

Kako je osobama s invaliditetom u nedostatku adekvatne gradske infrastrukture umnogome otežano kretanje, ova inicijativa, nadaju se organizatori, poslužiće kao jedan korak ka promeni te situacije i inspirisati mnoge, slične.