Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Par koraka do jakog karaktera

Vratite sebi osmeh na lice

Naučite da posmatrate stvari oko sebe. Kompliment, lepa reč su dodatna motivacija ljudima u vašem okruženju, jer se kompliment uzvraća istom merom…

Naučite da slušate druge, njihove potrebe i  želje. Pokušajte da im nesebično pomognete na putu da pronađu sebe. Ovo je lekovito i čudotvorno, jer kroz druženje i uzajamno davanje učimo o sebi i jačamo karakter.

Držite do sebe, poštujte svoje stavove i borite se za njih. To ne znači da bi trebalo da budete netolerantni. Izbegavajte da sebe vidite kao najmerodavniju osobu, “dežurnog popa”, jer na taj način će te biti shvaćeni kao neko ko nameće svoju volju i bićete neželjeni u društvu.

Izbegavajte sindrom “Buraginovog magarca”. Trudite se da u svakom momentu budete odlučni, da brzo izaberete, jer i vreme izbora ima rok trajanja. Nema mesta neodlučnosti!

Zacrtajte sebi realne ciljeve kojima stremite. Neka vas oni svakodnevno potsećaju na dužnosti i obaveze. Bilo bi korisno i da ih zapišete, jer tako postaju vaša lična “mantra”.

Neka vam je na umu Kantova “proverite vaš cilj – da li stvarno želite da ga ostvarite?„

Pokušajte da zamislite kako će te se osećati kada budete sproveli svoju volju i ostvarili cilj!

Koristite reči kao što su HOĆU, MOGU, UMEM, jer na taj način dajete sebi motiv, da, ono što je ispred vas, sa lakoćom dostignete.

“Trpljen-spašen.” Ono što čini snagu volje su izdržljivost, upornost i veliko strpljenje.

Učite da čekate, da budete istrajni i vredni. Tako šaljete poruku okolini da ste pouzdani i odgovorni.

Volite život. Neka vam je stalno na umu izreka “Ne plači zbog onoga što ti nedostaje, nego uživaj u onome što imaš.” Sa osmehom se budite i pozitivno razmišljajte jer je to preduslov i prvi korak za svaki dobar početak.

Ne zaboravite još jednu bitnu stvar- u zdravom telu i duh je zdrav! Pokrenite se! Uživajte u letu, šetnji, plivanju… Zabavljajte se… I izaberite ono što je blagotvorno za vaš senzibilitet. Videćete pomak…

Foto: Tijana Janković