porodica

Najveći stres dolazi iz porodice

Nerazjašnjena situacija u porodici može da bude uzrok velikog stresa, dugotrajnog nezadovoljstva.

Koliko god da imamo razvijenu intuiciju i poznajemo „svoju krv“, ne bi trebalo sami da zaključujemo zašto se naš odnos promenio. Zbog uverenja da je rodbinska ljubav bezuslovna, ne radimo na odnosu i vremenom postajemo stranci.

Kako je topao dom podloga za dalji uspeh, tako je i emotivni nered u njemu izvor najvećeg stresa.

U ljubavi i životu uopšte, a posebno u porodici, nadmenost, gordost, licemerje, ne smeju da postoje. To dovodi do otežanog života u zajednici i do gubitka verovanja u ljudsku dobrotu.

Da bismo živeli u miru i ljubavi potrebno je da radimo i znamo sledeće:

Poštujmo iskrenost naših bližnjih. Nikada je nemojte upotrebiti protiv njih, ma koliko snažno da vas uvrede. Za rešavanje problema potrebna je smirenost i želja da uspostavimo ponovo dobar odnos. Iskrenost je dragocena i znači da vam osoba potpuno veruje. Izbegavajte prebacivanje krivice i ukazivanje na mane. Najiskrenije objasnite razlog svoje ljutnje. Prećutkivanjem istine, i sebi i drugoj strani, svakodnevno stvarate dodatnu bol i stres.

Ponos nije rešenje. Njime ništa ne dobijamo. On je teret koji nas tera na ćutanje i ne dozvoljava da delujemo na pravi način.

Ne režirajte. Razdvojenost od ljudi koje volimo je dovoljan stres. Ono što povećava našu ljutnju i ogorčenost, jeste režiranje- naše zaključivanje bez prethodnog razgovora. Grešku činimo i ako sa svima pričamo o aktuelnoj situaciji, ali ne i sa osobom sa kojom imamo problem. Glasovi sa strane često samo pogoršaju stanje.

Ljubav i otvorenost čuvaju zdravlje. Ako vam neko iz porodice gricka srce, rešite se tog osećaja tako što ćete skuvati kafu za dvoje. Strah od otvorenog razgovora, suočavanja sa svojim i tuđim greškama je normalna pojava, ali i jedini pravi put da očvrsnete i počnete razgovorom da rešavate probleme i brišete loše emocije.

Recite voljenima sve o vašoj ljubavi i onome što vas boli. Radite na tome da sa porodicom doživite radost u svakom danu!

 foto:freedigitalphotos.net