fbpx

Pssst… tračarenjem do većeg samopouzdanja

Alapača, torokuša, brbljivica, tračara, jezičara, pogrdni su nazivi za osobu koja voli da ogovara. Međutim, iako se mnogi drže mišljenja da nam ogovaranje „truje duše“, studije kažu da je tračaranje zapravo zdravo i da upravo zbog njega gradimo veće samopouzdanje.

Tračaranje je oduvek bilo sastavni deo društvenog života. Dok se jedni groze na ispiranje usta tuđim imenom, drugi pak obožavaju da olajavaju po poznanicima, kolegama sa posla, rođacima, slučajnim prolaznicima, pa čak i po poznatim osobama (omiljena hrana za dušu većini).

Da li nam zaista tračaranje ispunjava srce gorčinom ili ima i nekog pozitivnog uticaja na pojedinca?

Prema nedavnim istraživanjima, holandski naučnici su otkrili da je ogovaranje odličan odmor za dušu, lek protiv sresa i odskočna daska za veće samopouzdanje!

Dok pojedinac pažljivo sluša kritičan stav (tračaranje) osobe A o osobi B, pojedinac se zabrine i zamisli o svojoj sudbini poredeći je sa metom ogovaranja. Detaljnije razmišljamo o svom ponašanju, a i negativan trač u pojedinim slučajevima može da deluje laskavo jer ukazuje da su druge osobe lošije od nas, zbog čega samopouzdanje raste enormnom brzinom.

Međutim, kada pojedinac tuđe pozitivan trač o nekome, u isto vreme poželi da ostvari  i svoja dostignuća i javlja se želja sa napredovanjem i usavršavanjem.

A koliko dugo možemo da odolimo a da ne podelimo sočni trač sa ostalima?

Nežniji pol je u stanju da čuva tajnu najmanje tri ipo sata, pre nego što istrtlja zanimljive informacije najboljoj drugarici, partneru, sestri. Jači pol za razliku od žena, nije u stanju da i izdrži toliko pa će već posle dva ipo sata da podeli sočne detalje o nečijoj privatnoj tajni.

Naučnici ipak savetuju da ni u čemu ne bi trebalo da preterujemo pa tako ni u tračarenju, vrlo lako možete upravo vi da postanete žrtva sledeće trač partije!

foto: freedigitalphotos.net