male tajne srecnih parova 206

Male tajne srećnih parova

Kako da ostvarite harmoničan odnos

Osećate da volite jedno drugo, ali stalno imate neke trzavice. Svađate se, pa se ljubite. Odustali bi, jer se mnogo nervirate, ali vam je stalo, pa ostajete. Nekad čak i pomislite da bi možda ljubav tako trebalo da izgleda, a onda vidite neke druge golupčiće i pomislite da se oni možda više vole. Bilo bi bolje da se zapitate kakva su njihova pravila ljubavne igre. Postoji nekoliko saveta koji su nastali iz iskustva srećnih parova.

Nema ničeg lepšeg ni zdravijeg nego da svakodnevno poklonite malo pažnje i nežnosti svojoj dragoj osobi. Nije potrebno da uvek pravite neke neverovatne romantične poduhvate. Dovoljno je da se grlite na kauču dok gledate film ili da napišete jedno drugom neku diskretnu i nežnu poruku ili e mail. Prošetajte se zagrljeni iako je to samo do parkinga ili stanice. Bitno je da mislite jedno na drugo i da to svaki dan i pokazujete.

Ljubav traži neprekidno emotivno ulaganje i puno te male slatke pažnje. Zbog toga je neverovatno bitno da zaista saslušate jedno drugo. Bez obzira šta se svakom od vas dešava u životu, nemojte da zaboravite i na drugu stranu. Pričajte, ali isto tako i slušajte. Većina razgovora se svodi na brbljanje gde svako istrese svoje frustracije, a da pri tom ne registruje šta to muči još nekog. Budite u toku, jer tako ćete znati zašto je neko baš tog dana natmuren. Nije uvek zbog vas i zbog vašeg odnosa, već može biti zbog lošeg dana ili nekog problema. Ukoliko razumete, moći ćete da date drugoj osobi prostora i tako neće biti nesuglasica.

Ako vas nešto ipak iritira, izbrojte do deset pre nego što krenete u napad. Razmislite da li je potrebno da reagujete, a ako jeste, onda razmislite kakva i koliko burna reakcija je potrebna za nastalu situaciju. Nemojte od sitnih zamerki praviti nepremostive razlike i burne svađe. Ako vam je stil ponašanja kao mak na konac, onda ćete sebi samo zagorčavati života. Voljena osoba može da ima neke mane i to je normalno. Postavite dobre temelje što se suštinskih stvari tiče, a nemojte očekivati da neko bude isti kao vi odnosno nemojte sve da posmatrate samo kroz ličnu prizmu. Pomislite, hmm… kako li to on/ona vidi i doživljava, hmm… pa možda i nisam u pravu. Ako ste u pravu i ako odlučite da krenete u napad onda se svađajte na pravi “konstruktivan” način.

[box]Pažljivo birajte reči. Ne krećite odmah svom silinom, jer će u tom slučaju druga osoba stati u svoju odbranu bez mogućnosti da vas sasluša i razumem.[/box]

Lepo i smireno stavite do znanja to što vas muči ili vam smeta. Možda vaš partner ne radi nešto namerno, već samo nije svestan da je to nešto što vama smeta ili vas povređuje. Povišen ton i agresivni nastup će imati efekat kao ulje na vatru.

Probajte lepim. Dajte šansu jedno drugome, kako ne biste požurili i pogrešili u odluci da prekinete vezu. Ništa gore za jedan odnos nema od stalne pretnje i čestih kratkotrajnih raskida. Tako samo unosite veliku nesigurnost i tenziju u vezu. Kad izustite “Raskidamo.” onda to i mislite. Taktičko potezanje ove izjave nije fer igra.

Najbitnije je da imate jedno da umu, a to je da ljubav ne dolazi tek tako već da je za nju potrebno vreme i puno uzajamne pažnje i truda. Trudite se i dajte da bi se i neko drugi trudio i davao. Tako ćete biti srećni i ispunjeni.

foto: Tijana Janković