ID 100360223

Harizmom do kvalitetnije komunikacije

Pored talenta, truda, obrazovanja i želje sa konstantnim usavršavanjem, na putu do uspeha je neizostavna i kvalitetna komunikacija sa svojim okruženjem. Postoje brojni faktori koji utiču na kvalitet komunikacije a jedan od njih je i biti harizmatičan. Ako ne nosite harizmatičnost u sebi, onda naučite kako da do nje dospete!

Upotrebite humor

Harizmatične osobe će tokom svog razgovora pridodati malo humora, da osveže komunikaciju. Nije loše da zapisujete svoja simpatična zapažanja i dosetke, pa da ih onda u pravo vreme upotrebite ako spadate u one pojedince koji često zaboravljaju šta su hteli da kažu. Vaše smešne priče će nasmejati društvo, vi ćete biti u centru pažnju ali pazite da ne preterate. Fora je da budete harizmantični u svom predstavljanju a ne cirkuzant.

Uspostavite kontakt očima

Postoje one situacije u kojima smo se svi našli. To su one situacije kada vas nepoznati putnik u prevozu prodorno gleda (da ne kažemo „bulji“) a vi skrenete pogled. Održavanje kontakata očima je dobar načnin da se uspostavi kontrola. Ako gledate u zemlju ili skrenete pogled, odajete utisak stidljive i nesigurne osobe. Tako i u razgovoru sa kolegama i partnerima. Nemojte da prodorno gledate već nađite balans, s vremena na vreme skrenite pogled ali ga odmah fokusirajte na osobu sa kojom razgovorate.

Slobodno se služite rukama

Umerenim gestikuliranjem rukama dodajete značenje svojim rečenicama. Nikada nemojte prekrstiti ruke dok vodite važne razgovore jer na taj način ćete izgledati bez samopouzdanja a o harizmi da ne govorimo. Harizmatične osobe će tu i tamo da zatrese rukama, ali opet ne previše kako ne bi delovale poput „nervozne osice“.

Otkrijte po neku svoju ranjivost

Osobe koje pokažu drugoj strani svoju ranjivost, dokazuju da su samo i oni od krvi i mesa i da su pre svega ljudi. Pokazivanje svoje ranjivosti na poslu, pomaže da se ljudi identifikuju jedni sa drugima. Dobri menadžeri, direktori, šefovi će često da se prisete koje su sve situacije imali u kojima su prošli kao bosi po trnju, dobili otkaz ili nešto treće.

I to je skroz u redu da podele sa svojim kolegama.

Harizmatične osobe je lako voleti

Harizmatične osobe su zanimljive, pažljivo slušaju ali isto tako dele i korisne savete. Pažljive su prema svojoj okolini, ali sa druge strane i oprezne kada je potrebno. Dobrom vicu i na svoj račun će da se nasmeju ali neće izigravati komediju. Tokom važnog razgovora će proceniti kada je bolje da ćute a kada da neke stvari kažu jasno. Zbog svega ovoga ih je veoma lako gotiviti, zar ne?

foto: freedigitalphotos.net