planirajte svoj uspeh 98

Planirajte svoj uspeh

Tajna uspešnih ljudi

Ma koliko život bio nepredvidiv, ipak je svako od nas „krojač svoje sudbine”. Ukoliko ste dobar planer, veće su vam šanse da budete i uspešni. Bilo da se spremate za studije ili ste svež diplomac ili ste već zaposleni, trebalo bi da dobro razmislite o svojim željama i mogućnostima i da „zavrnete rukave” kako bi ostvarili svoj naum.

Najvažnije od svega je da ne budete pasivni, odnosno da čekate da se točak sreće okrene i da vam uspeh sam zakuca na vrata. Na mnoge događaje iz okoline ne možemo da utičemo, ali zato možemo da radimo na sebi kako bismo bili spremni da pokažemo to što umemo, kada se ukaže prva prilika. Ako vaš cilj da budete pevač, nije dovoljno samo da sanjarite kako će vaš talenat jednog dana neko iznenada prepoznati. Potrebno da osmislite plan kako da povećate svoje šanse da vas neko čuje (časovi solo pevanja, odlasci na audicije, nastupi u lokalnim barovima). Zato je bitno da imate dobar plan.

[box]Planiranje je potrebno da posmatrate kao verovatnoće.[/box]

Ništa u životu nije sigurno. Ipak, svako od nas može da poveća svoje šanse. Važno je da imate plan B, kao i da budete spremni na to da se može dogoditi da vaš plan ne uspe. Dobro odmerite svoje mogućnosti i trenutnu situaciju, te nemojte sebi zacrtavati previsoke ciljeve.
Kada planirate, važno je da napravite vremenske odrednice, pa da tako na svoj put ka velikom cilju idite sa manjim planovima. Ciljeve možemo podeliti na: dugoročne, srednjoročne, kratokorčne, mini i makro ciljeve.

Dugoročni ciljevi se odnose na to kakvim životnim stilom želite da živite, da li želite porodicu, koju profesiju birate… Kada pravite planove za ovakve ciljeve, trudite se da budu što fleksibilniji. Imajte jedan opšti plan za koji budite spremni da unosite izmene, jer je reč o njegovoj dugogodišnjoj realizaciji, pa samim tim imate manje kontrole nad njim.

Srednjoročnim planovima se definišu ciljevi za narednih pet godina. Ovakav plan se primenjuje kada se odlučujete za obrazovanje ili napredovanje u karijeri. U ovom slučaju možete mnogo više uticati i imati veću kontrolu pri ostvarivanju toga što ste zacrtali.

Kratkoročni ciljevi su oni koje sebi zadajemo za period od jednog meseca do godinu dana. Postoji velika šansa da jedan ovakav cilj i ostvarite. Ipak, nemojte da preterate sa očekivanjima, pa da sebi zadate nemoguću misiju. Ma koliko želeli, strani jezik ne možemo tečno govoriti nakon samo godinu dana učenja.

Mini ciljevi su oni koje ostvarujemo u roku od jednog dana do mesec dana. Bilo da je to učenje, renoviranje stana, kraći planovi se lako ostvaruju, a oni su put ka velikom cilju.

Mikro ciljevi se odnose na ono što ćemo da uradimo u narednih petnaest minuta. Tako da ako pomislite da bi trebalo više da učite ili da vežbate, uradite to u momentu kad pomislite, a ne ostavljate za „ponedeljak”. Ako želite da naučite strani jezik, svaki dan i svaka nova reč je jedan mali deo koji upotpunjuje veliku sliku vašeg znanja.

Pre nego što bilo šta počtnete, dobro se informišite. Ako želite da npr. studirate režiju, raspitajte se kako je to biti reditelj kao i koje su vaše opcije po završetku studiranja. Isto se odnosi i za planiranje napredovanja u karijeri ili započinjanje nekog posla. Čitajte, razgovarajte sa iskusnijima i prikupljajte znanje koje je vaše najjače oružje i koje će kao takvo pojačati vaše samopouzdanje.

Kada zacrtate plan, posvetite mu se, a pre svega napravite prostora kako biste imali vremena da ga ostvarujete. Budite strpljivi. Za najveće i najlepše uspehe je potrebno vreme, zato budite istrajni i krenite korak po korak.

ilustracija: DragonStyle