ljubavne greske 561

Rasprave u ljubavi – da ili ne?

 

Svi, uglavnom, težimo velikoj i mirnoj ljubavi. Međutim, do nje se ne stiže isto tako mirno i lako, bez ijedne rasprave. Suprostavljanje partnerovoj želji i borbu za svoju, mnogi vide kao nedostatak ljubavi. Da li su u pravu?

Svaki par ima konflikt, ali ne i raspravu. Neki jednostavno odluče da ćute. Kod onih drugih, rasprava može da bude i celodnevna u vidu vraćanja“loptica”, što već dobija oblik svakodnevne komunikacije. Snažne rasprave se vrte oko novca, porodica, obaveza, drugih ljudi, ličnog ostvarenja, velikih i malih očekivanja…

Za one koji nisu u vezi, sve ovo možda i ne zvuči toliko strašno. Međutim, bez rasprave, vezu prepuštamo večitom konfliktu i negativnim emocijama.

Da li grešimo ako odlučimo da raspravljamo?

Rasprave nastaju iz konflikta zbog dve potpuno različite želje, za koje nema mesta “pod istim krovom”. Neke osobe se nikada ne suprostave ma koliko da im partnerova želja smeta. Plaše se da će raspravom  izgubiti voljenu osobu. Međutim, rasprava je zdrava, jer može da nam donese ljubavni sklad, sreću i životnu radost.

Raspravama čistite odnos i saznajete da li među vama postoje velike razlike. Ako neko, npr, želi da živi u selu, ostavi posao i započne potpuno drugačiji život i veoma je ozbiljan u tome, a partner to ne može ni da zamisli, važno je da se o takvoj razlici odmah progovori. Osoba mora da odreaguje ukoliko partner traži od nje da se odrekne karijere.

Primera je puno, ali u njima ne sme da bude ćutanja. Odricanje i ćutanje radi “mira” u odnosu (kući), u kasnijem periodu našeg života, može da donese tugu zbog nelagodne životne pozicije u koju smo sebe postavili.

Raspravama, možete da izgradite skladnu i veoma privrženu vezu, da oslobodite sebe i voljenu osobu pritiska koji su izazvale suprotne želje, ili da oboje postanete slobodni za druge prilike. Ljubav nije dovoljna kada shvatimo da postoje velike razlike. Ali, ako prestanemo da gledamo partnera kroz njegovu želju, moguće je da problem vidimo mnogo jasnije i da dobro procenimo situaciju. Ne smemo ni da se poistovećujemo sa svojim željama, jer tako postajemo nesvesni, što može da donese gubitak nečeg mnogo važnijeg.

Pitamo se koje su to razlike koje ljubav, ponekad, ne može da pobedi? To su one koje žive u drugačijem iskazivanju emocija, u stilu života, interesovanjima, odnosu prema drugim ljudima… uverenjima, navikama, koje smo sticali čitavog života. Nije nemoguće da prebrodimo i takve razlike, ali samo ako voljenu osobu počnemo da gledamo kao život, čime prestajemo da budemo isključivi i postajemo svesniji konflikta koji želimo da rešimo. I sama rasprava će biti čista, bez reči koje bi mogle da uvrede.

Kao i uvek kada je ljubav u pitanju, garancije nema, ali ono što nam je potrebnije jeste sposobnost da se uvek borimo za sebe i zdrav odnos.

foto: freedigitalphotos.net